Ponedeljak 25.12.2017.
09:58
www.dw.com

Dojče vele: Asad nije dobio rat u Siriji, ali...

Tanjug/AP
Predsednici Sirije i Rusije Bašar al Asad i Vladimir Putin

"Pričamo o Rusiji, ali ljude isporučuje Iran"

- U korenu evropskog neuspeha jeste pre svega analitička nesposobnost da se prepozna šta se dešava u Siriji. Bilo je jasno 2011. da Asad ima podršku znatnog dela stanovništva bez obzira šta radi. Evropljani i Amerikanci to nisu videli. Oni su verovali da će narod srušiti režim, ali to se nije desilo - objašnjava Štajnberg i dodaje:

- Asad nije dobio rat, ali je sigurno u jačem položaju nego u bilo kom trenutku od početka 2012. godine. Međutim, on ima suštinski problem, a to je nedostatak ljudi. Postoje dva razloga za njegovu trenutnu snažnu poziciju: jedan razlog je Rusija, drugi razlog je Iran. Veliko pitanje je da li je ova podrška sada dovoljna da bi se vratili preostali delovi zemlje koje kontrolišu pobunjenici. Mislim da će to biti teško - tvrdi ovaj stručnjak.

Štajnberg veruje da Sirija neće biti stabilna jer se "pre svega vidi da veliki deo stanovništva mrzi ovaj režim i preferira pobunjenike".

- Ima prosto previše stanovnika ruralnih područja, koji su suniti. A oni žele da sruše režim. Pored toga, biće teško ponovo staviti pod kontrolu kurdske oblasti. Tu iznad svega postoji opasnost da će Turska vojno intervenisati. Sirijska država može da ostvaruje uspehe samo uz nastavak ogromne ruske i, pre svega, iranske i libanske podrške - smatra Štajnberg.

- Rusija povlači svoje trupe iz domaćih političkih razloga. Očekujem da će Rusi nastaviti da čine sve što mogu kako bi Asadova pozicija mogla da se dalje stabilizuje. Ali u našoj diskusiji previše se fokusiramo na Rusiju. Da li se oblasti mogu osvojiti i da li se mogu držati, zavisi od ljudi, a ljude isporučuje Iran - zaključuje Gido Štajnberg.

2024 © - Vesti online