Nedelja 24.12.2017.
19:51
blic.rs

Prognoza za početak 2018: Pred nama je blaga zima i neobično vrelo proleće

pixabay.com
Kad je tako, jedva čekamo proleće 

Njihova prognoza je da će temperatura biti iznad proseka. Tokom proleća možemo očekivati od 10 do 20 mraznih dana u nižim predelima, a u brdsko planinskim do 50 dana. Za mrazne dane se podrazumevaju oni dani u kojima je minimalna temperatura vazduha niža od 0 stepeni.

Međutim, tokom proleća imaćemo od 12 do 20 letnjih dana u nižim predelima, kada se očekuje da će maksimalna temperatura biti 25 stepeni ili viša od toga

- Očekivana prosečna maksimalna temperatura vazduha za proleće biće u intervalu od 17 do 19 stepeni Celzijusa, a na planinama od 8 do 13 stepeni. Prosečna minimalna prolećne temperatura vazduha se očekuje u intervalu od 5 do 10 stepeni, a u višim predelima od -1 do 4 stepena Celzijusa - kaže Dragan Mihić iz Nacionalnog centra za klimatske i biometeorološke prognoze u RHMZ.

Kada su u pitanju padavine, tokom proleća će pasti prosečna sezonska količina padavina - od 130 do 200 milimetara, a u brdsko-planinskim od 200 do 270 milimetara. U martu će biti suficit padavina u zapadnim krajevima zemlje.

Broj dana sa padavinama, prognozira se da će biti od 30 do 40, a u brdsko-planinskim do 50.

A kakve nas temperature čekaju do juna?

Blage temperature u martu

Mart će biti malo blaži i prosečno vlažan. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće malo iznad višegodišnjeg proseka, sa temperaturom oko 13 stepeni. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 42 milimetara.

Topao april

Očekuje se da će april biti malo topliji i prosečno vlažan. Srednje minimalne temperature biće oko 9,2 stepena, dok će srednja maksimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka, i to oko 19.1 stepen Celzijusa. Mesečna suma padavina tokom aprila biće oko 52 milimetara.

Maj će biti suv

Malo topliji i malo suvlji maj nas očekuje ove goidne. Ipak, srednje majske dnevne temperature i količine padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka.

Očekuje se da će srednja maksimalna tempertura biti tokom maja oko 24.5 stepeni, a srednja minimalna oko 13,4 stepena. Mesečna suma padavina iznosiće oko 43 milimetara.

Vlažan i topao jun

Jun će biti prosečno topao i prosečno vlažan. Vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha biće od 15.5 stepeni, a srednja maksimalna temperatura oko 26.2 stepena. Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 4 milimetara u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 89 milimetara.

2024 © - Vesti online