Nedelja 24.12.2017.
18:59
Vestionline, Tanjug

"Hrvate u Bosni niko neće svoditi na manjinu"

EPA/Lukas Coch
Hibridnog delovanja ima, ali hibridnog rata ne: Kolinda Grabar Kitarović

- Ono što jeste činjenica, to je da je Hrvatska, kao i druge države, izložena određenim uticajima koji se mogu svesti pod ovu ili onu vrstu hibridnog delovanja. To je na svoj način i danak razvoju tehnologije, i mi se s tim moramo i možemo nositi - rekla je Grabar Kitarović za Večernji list.

Ona je rekla i da nije dobro ako se zbog toga u društvu stvara "neka vrsta paranoičnog stanja".

- Pogotovo mi funkcioneri, koji smo više od drugih izloženi takvom delovanju, moramo biti spremni da podnosimo kritike i kada su opravdane i kada su neopravdane, pa i onda kada su plod hibridnog delovanja. Istovremeno, sistem državne bezbednosti treba osposobljavati da se zna i može delotvorno suprotstaviti i hibridnom delovanjima - rekla je Grabar Kitarović, prenosi Hina.

Upitana da prokomentariše sve zategnutije odnose u BiH, ona je istakla da je ključ stabilnosti te zemlje u "istinskoj ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba" i saradnji njihovih političkih predstavnika prema evropskoj i evroatlantskoj budućnosti, ali i da je neprihvatljivo izbacivanje reči "hrvatski" iz naziva javnih ustanova u BiH.

- Hrvati su konstitutivni narod u toj državi i niko ih neće svoditi na manjinu - rekla je ona.

Govoreći o spoljnoj politici Hrvatske i činjenici da se ove godine susrela i sa američkim i sa ruskim predsednikom, Grabar Kitarović je kazala da i jedan i drugi vrednuju ulogu Hrvatske na jugoistoku Evrope, ali i u EU.

2024 © - Vesti online