Petak 16.07.2010.
18:13
Tanjug

Amerikanci se bore za gejeve u vojsci

 

Prema politici "ne govori, ne pitaj", u američkoj vojsci je zabranjeno pitati pripadnike o njihovoj seksualnoj orjentaciji, ali se zahteva otpuštanje svih onih koji stave na znanje da su gej orjentacije ili u slučaju da se otkriju njihove gej aktivnosti, čak i u privatnosti njihovog sopstvenog doma izvan baze.

Parnicu je pokrenula organizacija za zaštitu prava gej populacije Log kebin repulikans, koja traži od federelnih vlasti da odmah zabrani sprovođenje trenutne vojne politike.

Američki predsednik Barak Obama smatra da vojna politika "ne pitaj, ne govori" slabi nacionalnu bezbednost i da je treba proglasiti neustavnom, izjavio je Den Vuds, advokat Log kebin repulikans. Slučaj dovodi federalnu vladu u nezgodan položaj, jer treba da brani politiku za koju sam američki predsednik kaže da je treba promeniti.

Kongres se još 27. maja izjasnio za izmenu te politike, a Senat bi trebalo da se izjasni po tom pitanju tokom leta, prenela je američka novinska agencija AP. Više od 13.500 vojnika izbačeno je iz vojne službe na osnovu politike "ne pitaj, ne govori" od 1994. godine.

2024 © - Vesti online