Četvrtak 12.11.2009.
12:00
I. K. - Vesti

"Drumskoj mafiji" 130 godina robije

Pripadnici "drumske mafije", njih 41, osuđeni su juče u Specijalnom sudu u Beogradu na ukupno 131 godinu i 10 meseci robije. Predsednik sudskog veća Vladimir Vučinić rekao je da je dokazano da je 40 odsto plena išlo organizatorima grupe u Beogradu, čiji identitet nije utvrđen.


Odšteta 912.000 evra


Osim zatvorskih kazni, osuđenima je naloženo da vrate 85,7 miliona dinara (oko 912.000 evra) za koliko je utvrđeno da su ukrali od Javnog preduzeća "Putevi Srbije". Za 2004. i 2005. godinu nije utvrđen ukradeni iznos, pa će to preduzeće morati da se obešteti kroz parnicu. Tužilaštvo je u početku postupka teretilo optužene da su ukrali oko 6,5 miliona evra.

Specijalno tužilaštvo, kao što smo pisali, još u optužnici napisalo je da su grupu organizovali Milan Jovetić, Živojin Đorđević, Nenad Stanković i nepoznate osobe. Sudije su sa tog spiska izbrisale Đorđevića i Stankovića i osudili ih kao "obične" pripadnike grupe.


- Mi smo sudili onima koji su optuženi, međutim, ima dokaza da je organizator bio neko drugi. Uostalom, optuženi Đorđević u svom priznanju naveo je da je tražio izvesnu sumu za svoje učešće u delu, a da mu je Jovetić kasnije preneo odgovor "onih gore u Beogradu" da je to mnogo - kazao je sudija Vučinić.


Masovna krađa na naplatnim rampama

Akcija hapšenja izvedena je 2005. godine i uhapšene su 53 osobe. Tadašnji portparol Specijalnog tužilaštva Tomo Zorić govorio je kako će istraga biti nastavljena kako bi svi prestupnici iz grupe bili privedeni pravdi, ali novih hapšenja nije bilo.

sprovedena je u vreme kada je direktor JP "Puteva Srbije" bio Branko Jocić, funkcioner Nove Srbije čiji je lider Velimir Ilić tada bio ministar za kapitalne investicije. Jocićev savetnik bio je general Grujica Davidović, jedan od okrivljenih u postupku protiv "stečajne mafije". Ilić je posle hapšenja grupe tvrdio da je bio upoznat sa akcijom praćenja i prisluškivanja, kao i sa činjenicom da se drumarine kradu, ali da nije smeo ništa da preduzme da ne bi ugrozio istragu.


Osim organizatora Jovetića koji je juče kažnjen sa šest godina zatvora, sudije nikome drugom nisu pridale poseban značaj, pa je njih 40 osuđeno na kazne u rasponu od dve i po do pet godina.
Goran Petrović, nekadašnji načelnik DB-a, kasnije je pričao kako je prisluškivanje sprovodila ta služba, tada već preimenovana u BIA, u vreme dok je na čelu bio Rade Bulatović. Gotovo 100 operativaca prisluškivalo je i pratilo osumnjičene na naplatnim rampama širom Srbije.


- Bulatović je referisao o rezultatima akcije na sastanku u MUP-u sa tadašnjim ministrom Draganom Jočićem i šefom Javne bezbednosti Miroslavom Miloševićem i trebalo je da se napravi plan hapšenja. Operativci BIA kasnije su mi pričali da su samo sat pre planiranog hapšenja na svim prisluškivanim telefonima čuli isto: "Otkriveni smo, provaljeni smo. Cepajte dokumentaciju, uništavajte diskete" - pričao je Petrović i objasnio da to ne znači ništa drugo nego da je informacija na sastanku u MUP-u procurela.

2021 © - Vesti online