Ponedeljak 25.12.2017.
00:11
B. Simonović - Vesti

Naših prvih 25 godina (20): Dobra vila redakcije

Vesti
Jana Petrič

Uvek spremna i maramica

Ovo su reči sećanja našeg urednika Blagice Mandić na pomen Jane Petrić, prve sekretarice naše redakcije, čija je iznenadna smrt pre 20 godina bila prva velika žalost, ne samo za njene najbliže i nas nego i za sve koji su makar jednom sreli i upoznali ovu plemenitu ženu.

- Potpunom posvećenošću važnoj ulozi u dnevnim novinama - veli dalje Blagica Mandić - koje su u to vreme hrabro osvajale Evropu i Ameriku, raskošnošću svog bića prevazišla je to radno mesto. Kao kakva čarobnica, imala je vremena da ljubazno porazgovara sa svakim čitaocem, ali i da volšebno nađe i izvuče sa sastanka političara koga su tog časa jurili svi novinari u državi. U svojoj tašni je, kako je na ispraćaju od Jane rekla novinarka i urednica Dragana Vlahović, imala uvek spremnu maramicu kojom bi obrisala vidljive i nevidljive suze kolega.

Nju nikada nije trebalo pitati za uslugu i moliti za pomoć. Ako bi se neko od kolega glasno požalio da ne može da zakaže pregled detetu kod poznatog specijaliste ili da mora da se seli za nedelju dana, već sutradan bi mogao da odahne. Profesionalnim, ljubaznim glasom bi saopštavala:

- Javite se u utorak u 12 sati, čeka Vas doktor koga jurite. A evo Vama i broj telefona gospođe koja povoljno izdaje stan...

I tako svakog dana. Bila je vešti režiser rođendanskih i drugih iznenađenja i skečeva, koji bi unosili radost i smeh u naš "rudnik".

Vesti
Blagica Mandić sa predsednikom kompanije Duškom Vidakovićem

U društvu s anđelima

Kada smo poslednje martovske subote 1997. godine došli na posao, vest da je doživela moždani udar i da je u komi doživeli smo u prvi mah kao nečiju neslanu šalu. Nažalost, to je ipak bio prvi i poslednji put da nas je izneverila plemenita dama lavljeg srca Jana Petrić. Neko od kolega setio se tada rečenice velikog Duška Radovića: "Ili Boga nema, ili uzima anđele da mu prave društvo." Svako ko je Janu bar jednom video, zna da Gospod zaista postoji! - kaže Blagica Mandić.

Strogi, a nežni otac

"Naše vreme je političko. Za neke to znači - da se novinarstvo mora povinovati politici, za druge - nažalost, u manjini - to je motiv za novinarski podvig - ostati pošten, human, istinoljubiv čovek, koji razobličuje moć nad ljudima i njihovom slobodom. To je put nemirenja sa okvirima, šablonima, sa zadatim." Ovaj citat čuvenog nemačkog književnika Bertolda Brehta - kaže Blagica Mandić - definiše novinarsku poetiku Mihaila Rašića Raše, jednog od utemeljivača "Vesti", tihog čoveka beskrajnog znanja, koje je nesebično darivao generacijama onih koji su nesmotreno ušli u sferu sedme sile.

"Rašina škola" iznedrila je na stotine novinara kojima je svrha postojanja bila da svakom rečju brane obraz profesije. Raša, legenda jugoslovenskog i srpskog novinarstva, na ovo zanimanje je gledao kao na plemeniti zanat koji traži dobro obaveštene šegrte naoružane glumačkim darom, lukavošću, ali i drskošću, koja ne prelazi granice pristojnosti.

Vesti
Mihailo Rašić sa sadašnjim glavnim urednikom "Vesti" Dragoslavom Vučićem

- Rođeni gospodin - veli dalje Blagica Mandić - bio je i nežan i strog prema "Vestima", svom najdražem čedu, a mlađe kolege je učio da nema te informacije koja se ne može objaviti, uprkos svim pritiscima i izazovima.

- Novinar mora uvek da bude budan i spreman na rizik. Sve može lepo da se upakuje i da se kaže, a da se Vlasi ne dosete. Zapamtite, nema glupih pitanja, samo odgovori mogu da budu besmisleni - samo su neke od lekcija koje je mirnim tonom, strpljivo, delio svojim đacima.
Imao je urođeni instinkt da i u najmanjoj vesti predvidi senzaciju, ili u samo jednoj rečenici namiriše aferu koja će puniti stupce.

- Video je dalje od mnogih jer je svakog trena bio posvećen novinarstvu. Uvodio nas je u tajne zanata, insistirao je na objektivnosti i beskompromisnosti. Naučio nas je da je pravi novinar onaj kome nije ispod časti da napiše izveštaj o cenama na pijaci, kao i da nema tog događaja koji ne može da se smesti u vest. I nakon što smo izašli iz njegove škole, koja nam je bila dragocena tokom čitave karijere, brinuo je o nama i pomagao nam savetima i predlozima - kaže Milivoj Bekan, novinar-urednik od prvog broja "Vesti", jedan od Rašinih učenika.

Raša je sačekao deseti rođendan "Vesti". Početkom marta 2003. godine, smrt ga je, bez najave, presrela na jednoj beogradskoj ulici. U rukama mu je bio pregršt dnevnih novina.

Nebeska redakcija

Osim Jane Petrić i Mihaila Rašića Raše, koji su među prvima otišli u uspomenu, iz srca redakcije u Beogradu u tu "nebesku redakciju" Vesti" večno su se preselili Zorica Konić, sjajni estradni novinar, fotoreporteri Nenad Kojadinović i Toma Mihailović, Stevan Jovanović, urednik fotografije, Zoran Čadež, prvi glavni urednik "Vesti", Milan - Mića Pašić, urednik sportske rubrike, i novinari Lazar Topalović, Slobodan Stefanović, Zoran Tmušić i Sima Lalić, kao i urednica Aleksandra Tatalović. Napustile su nas i kafe kuvarice Zorka Dojčinović i Zorica Bošnjaković-Jazić.

Naredni nastavak - Naših prvih 25 godina (21): Časni ljudi u teškom vremenu
 

2020 © - Vesti online