Subota 23.12.2017.
17:56
Vestionline, Tanjug

"Napraviti od Kosova državu znači stvoriti jaku teroristički bazu - to se ne sme desiti"

www.mc,rs
Kosovo je kopija Bosne i Hercegovine: Dževad Galijašević

- Kosovo je složen bezbednosni problem, ono je u radikalno-islamističkom smislu i u ulozi u ratu u Siriji, i u ratovima koji se vode kroz razne terorističke i druge vojne formacije. Ono je preslika Bosne i Hercegovine, ono je kopija BiH - rekao je Galijašević na okruglom stolu "Pravni, geopolitički i bezbednosni aspekti srpskog pitanja na KiM".

On je naveo da se 83 borca sa KiM bore u redovima Islamske države i Alkaide i dodao da je u BiH taj broj još i veći - 92.

U okolnostima velikih geopolitičkih promena u Evropi, svako ishitreno rešenje koje se tiče Kosova i Metohije bilo bi pogrešno i na strani onih država koje podržavaju nezavisnost KiM, ocena je učesnika okruglog stola.

Poručeno je da je važno definisati u narednom periodu šta tačno za Srbiju znači termin "konačan status Kosova" kao i insistirati na očuvanju mandata i međunarodnih misija na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244.

Na okruglom stolu su učestvovali član predsedništva Zavetnika Milica Đurđević, politički analitičar Dragomir Anđelković, general-major u penziji vojske Srbije Milun Kokanović, strčnjak za bezbednost Dževad Galijašević, advokat Goran Petronijević, saradnik Instituta za modernu istoriju Aleksandar Raković i pravnica Danijela Igrec.

Na skupu u organizaciji "Srpskog sabora Zavetnici" predloženo je usvajanje nacionalne strategije za KiM u kojoj bi se definisala, kako je istaknuto,"crvena linija" preko koje se ne bi smelo ići u razgovorima sa Prištinom i međunarodnom zajednicom.  

2024 © - Vesti online