Petak 22.12.2017.
19:33
Vestionline, Tanjug

Šojgu Putinu: Naš vojni budžet 46 milijardi dolara, SAD 700

EPA/Alexander Zemlianichenko
Sergej Šojgu i Vladimir Putin. Bez komentara

- Budžet Pentagona za sledeću godinu iznosiće 700 milijardi dolara. Budžet Velike Britanije biće oko 60 milijardi dolara, a Francuske i Nemačke oko 40 milijardi. Komentar nije potreban - rekao je Šojgu, na završnom godišnjem kolegijumu čelnika Ministarstva odbrane, kojem je prisustvovao i predsednik Rusije, Vladimir Putin.

On je rekao da je ruska Vojska moderna, pokretna, kompaktna i spremna za borbu.

- Međutim, mi ne pokazujemo mišiće i nemamo nameru ni sa kim da se sukobimo. U isto vreme, ne preporučujemo ikome da testira naše odbrambene sposobnosti - rekao je Šojgu, prenosi TASS.

On je naglasio da je broj vojnika NATO alijanse duž zapadne ruske granice porastao četiri puta puta od 2012. godine.


- Broj NATO vojnika na zapadnoj granici Rusije učetvorostručio se od 2102. godine. Četiri bataljona taktičkih grupa postavljene su u baltički region i Poljsku, a oklopna brigada američke vojske postavljena je u Poljsku i Rumunijiu. Broj vojnika alijanse porastao je sa 10.000 na 40.000 - naglasio je Šojgu na završnom kolegijumu.

Upozorio je da su raketni odbrambeni sistemi SAD dovedeni u stanje pripravnosti, a elementi odbrambenih sistema postavljeni su u Japan i Južnu Koreju.

Osvrnuvši se na Siriju, Šojgu je rekao da je više od 48.000 ruskih vojnika steklo "neprocenljivo iskustvo" tokom građanskog rata u toj zemlji, dodajući da je 14.000 vojnika odlikovano.

U skladu sa Putinovom odlukom, Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji zadržaće u toj zemlji tri bataljona vojne policije i baze u Hmejmimu i Tartusu, dodao je Šojgu.

2024 © - Vesti online