Subota 23.12.2017.
01:13
R. Patković - Vesti

Paketići stižu na Kosovo

R. Patković
Nevoljnici uvek u mislima: Velika porodica Izvora

Pravo "brdo" paketića već je upućeno na Kosovo i svi prisutni roditelji presrećni su svojim rezultatima rada u godini koja odbrojava svoje poslednje dane.

Roditeljima u čast izvedeno je nekoliko lepršavih koreografija za koje su nagrađeni burnim aplauzima.

R. Patković

- Cilj našeg rada je negovanje i održavanje srpske tradicije, kao i običaja srpskog jezika. Ujedno nam je cilj da druženjem sa društvima širom dijaspore, i matice kao i s organizacijama i institucijama iz zemlje domaćina (SR Nemačke), izgradimo još veće mostove prijateljstva - naglasila je Slavica Nikolić, osnivač Izvora.

Vredno je napomenuti da sledeće 2018. godine Izvor proslavlja 10 godina uspešnog i plodonosnog rada. Biće to slavlje sa brojnim gostima iz zavičaja i dijaspore.

Pored pesama i igara izvornjaci nikada nisu bili ravnodušni prema često puta tužnim sudbinama svojih vršnjaka u starom zavičaju.

Posebno su prepoznatljivi u brojnim humanitarnim akcijama kojima ni sami ne znaju broja. Skoro da nema mesta u Srbiji i RS gde Izvornjaci nisu pomogli

R. Patković

Lepotice i lepotani

Folklorno društvo Izvor iz Reklinghausena u Severnoj Rajni i Vestfaliji osnovano je na Bogojavljenje 2008. godine. Ideja je bila da se okupi srpska omladina i sačuva kulturno nasleđe i bogastvo narodnh pesma i igara. Bili su kao "pilići", pomalo zbunjeni, ali su ostali mnogi i do današnjih dana u svom i našem Izvoru rekla je između ostalog Slavica Nikolić osnivač i majka svih Izvornjaka. Kad je grupa stasala za prve nastupe, radosti roditelja nije bilo kraja. Usledili su nastupi na folklornim smotrama, zajednička putovanja u zavičaj a od Slavičinih "pilića" izrasli su lepotce i lepotani koji su ponos 93 člana popularnog ansambla Izvor.


 

2024 © - Vesti online