Subota 23.12.2017.
03:30
Vestionline, dnevnik.hr

Kralj doručka - jogurt

pixabay.com
U kombinaciji sa voćem jogurt je idealan doručak

Mnogi će reći da nema bolje kombinacije od bureka i jogurta, a ovaj mlečni napitak nesumnjivo će ublažiti masnoću bilo kojeg pekarskog proizvoda. No, za one kojima ovakvi spojevi teško padaju na želudac, pogotovo u ranim jutarnjim satima, donosimo zdrave doručke s jogurtom za bolji početak dana.

Palenta i kruška

Palenta je nutritivno vredna namirnica koja u jednom serviranju sadrži svega 44 kcal. Osim mnogih minerala i vitamina, sadrži i beta karoten, provitamin A i vitamin B1 koji podiže imunitet, a u kombinaciji s kuvanom kruškom ili suvim šljivama i jogurtom odličan je izbor za zdravu probavu. 

Ovakav doručak gotov je u svega pet minuta, a možete ga jesti toplog ili hladnog. Krušku ogulite i narežite na komadiće te kuvajte minut ili dva u vrućoj vodi. Zatim je izvadite iz vode i u istoj skuvajte jednu do dve kašike palente (po želji i količini vode koja je ostala). Dok se palenta kuva, mikserom usitnite krušku u pire i kad je palenta gotova, dok je još vruća, umešajte ga u nju. Palentu s kruškom možete jesti vruću ako je prelijete odnosno ohladite s malo jogurta ili čekajte da se ohladi narežite na komadiće i jedite uz jogurt kada već dođete na posao.

Namaz od avokada na tostu

Ako ste slučajno u supermarketu naišli na avokado na akciji, ali ga zaobišli u širokom luku u nedostatku ideja što s ovim voćem napraviti, evo jedne jednostavne ideje za zdravi doručak koji će postaći vaše moždane vijuge i držati vas sitima do ručka.

Ova superhrana bogata vitaminima i jednostruko nezasićenim masnim kiselinama smanjuje holesterol u krvi, ali i centimetre u struku. Mekani, zreli avokado raspolovite, izdubite ga kašikom, dodajte malo soli, nekoliko kapi maslinovog ulja i limunovog soka i dobićete jednostavan namaz za tost koji se ljubi s jogurtom.

Zdravi prutići od maslaca od kikirikija i zobenih pahuljica

Zobene pahuljice s orašastim plodovima i omiljenim voćem prelivene jogurtom uobičajen je doručak onog koji drži do zdravlja i vitke linije. No, često nemamo vremena ili prilike sesti za sto i pojesti u miru ovakav doručak na kašiku. Za one koje su uvek u žurbi, a kad je reč o doručku više naginju slatkim ukusima donosimo ove zdrave prutiće od maslaca od kikirikija koji će poslužiti i kao odlična užina tokom dana.

Sadrže samo pet sastojaka i nije ih potrebno peći, a za njihovu izradu potrebno je odvojiti samo pet minuta pre nego što pođete na spavanje. Maslac od kikirikija potražite u prodavnicama zdrave hrane jer oni komercijalni sadrže dodane šećere koji su u ovim prutićima zamenjeni zdravijim odabirom - medom.

U multipraktiku kratko usitnite šoljicu i po zobenih pahuljica, pola šoljice semenki bundeve i 1/4 šoljice kokosovog brašna. U lončiću, na laganoj vatri, rastopite 3/4 šolje maslaca od kikirikija i pola šoljice meda i pomešajte suve sastojke. Dobro sve sjedinite i na papir za pečenje rasporedite smesu tako da bude otprilike jedan centimetar debljine. Ostavite u frižideru na barem sat vremena ili preko noći. Ujutro narežite na prutiće. Od ove smese trebali bi dobiti 18 prutića, odnosno puno brzih doručaka ili užina koje se odlično slažu s jogurtom.

2024 © - Vesti online