Subota 23.12.2017.
08:11
N. S. P.

Šunka i sir privlače strance

N. Đurović
Šansa za male proizvođače: Branislav Nedimović

To je najavio ministar poljoprivrede i šumarastva Branislav Nedimović i naveo da će se na taj način rešiti problem legalnog izlaska na tržište.

Hrana koju su dosad proizvodili u Srbiji bila je kvalitetna, ali nisu postojala pravila za njenu proizvodnju i prodaju.

- Na ovaj način omogućiće se proizvođačima i prerađivačima mleka i mesa da rade na kvalitetan način u objektima koji zadovoljavaju sve standarde koji, iako su niži nego za velike industrijske proizvođače, neće dovesti u pitanje bezbednost hrane - rekao je Nedimović i dodao da je pravilnik u potpunosti usklađen sa zakonodavstvom EU.

- Mali proizvođači i prerađivači će svoje proizvode moći da prodaju na kućnom pragu, pijaci, pojedinima će biti dostupni i marketi ili će neke proizvode moći da prodaju na celoj teritoriji Srbije - rekao je Nedimović.

Milan Prostran, agroekonomista u izjavi za "Vesti" kaže da je to način da što veći broj proizvoda lakše dobije oznaku geografskog porekla.

- Ova oznaka se dosad teško dobijala, a Srbija ima mnogo proizvoda koji to zaslužuju i koji bi pospešili razvoj seoskog turizma. Imamo kvalitetne sireve i šunku i to treba da plasiramo i na taj način zadovoljimo zahtevne standarde stranih turista - kaže Prostran.

 

2024 © - Vesti online