Subota 23.12.2017.
00:22
D. Dekić - Vesti

Srbija u mraku devedesetih

Lična arhiva
Istorija se ponavlja: Uviđaj u Nani

Posle političkog vaskrsa funkcionera koji su nekada vedrili i oblačili ovih dana obnovljena je i koalicija socijalista i radikala, crveno- crna kako je bila prozvana u to vreme.

Pečat su udarili lideri SPS-a i SRS-a Ivica Dačić i Vojislav Šešelj u Mionici, nagoveštavajući mogućnost da se "patriotski front" proširi na celu zemlju.

Saradnju je zašećerio Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, koja je postala deo ovog obnovljenog saveza.

- Ta koalicija je prirodna i nismo je imali prethodnih godina jer je Šešelj bio na privremenom radu - objasnio je Marković.

Likvidacije i sačekuše

Dok se na televiziji vrte reprize serija s optimističnim naslovima "Bolji život", "Srećni ljudi" i "Porodično blago", na scenu se vraća i muzika iz tog doba, sve sa bendovima Fanki dži i Tap 011.

Još gore, opet se dešavaju ulični vatreni obračuni.

Poslednji, baš kao prva mafijaška likvidacija devedesetih, odigrao se ispred kluba Nana na Senjaku, gde je jedan mladić ubijen, drugi teško povređen.

Ponovo ubice vrebaju u sačekušama, likvidacije se dešavaju u kafićima, a automobili se rešetaju mecima pred semaforom usred dana.

Automobili se pale i dižu u vazduh sa profesionalnim potpisom, a akteri nisu otkriveni.

Ubistva policajaca se događaju usred dana. Kao i nekada, usta političara na vlasti puna su Hrvatske, a u Skupštini Srbije se dešavaju reprize davnih svađa u atmosferi na ivici tuče.

Pranje SPS

Prema rečima Bobana Stojanovića sa beogradskog Fakulteta političkih nauka, svo to breme koje su iznedrile devedesete nije se vratilo, nego Srbiju nikada nije ni napustilo.

- Građani imaju negativan stav prema tim godinama ratova, sankcija i kriminala koji je u to vreme procvetao. Podzemlje i "treš" muziku koju su nam tada plasirali imamo i danas. Ali, mi nikada nismo raskrstili s nasleđem toga vremena - pojašnjava Stojanović za "Vesti".

Lažni patriotizam

Boban Stojanović ukazuje da se SPS i radikali pozivaju na lažni patriotizam.
- Na osnovu onoga što su radili i kako su vladali devedesetih, a socijalisti i kasnije, može se reći da oni kompromituju ta osećanja i vladaju na način koji nije patriotski, već partokratski - ocenio je Stojanović.

Njega više od mafijaških obračuna plaši porodično i vršnjačko nasilje, ubistva policajaca...

Smatra da to mnogo dublje oslikava stanje u društvu.

- Kada se osvrnemo na politiku, SPS i SRS jesu u koaliciji koja je prirodna. Lideri tih partija pozitivno gledaju na devedesete jer su tada bili na vlasti, a negativno na potonji period. SPS je posle 2003. pokazao nedoslednost koalicijama s DSS-om i Vojislavom Koštunicom, pa s DS-om i Borisom Tadićem. Sada se od DS-a peru, jer im birači više naginju ka radikalima i žele da povrate penzionere koji su se upravo devedesetih divili Slobodanu Miloševiću - kaže naš sagovornik.

Zemlja večitog JUL

Nekadašnji kadrovi JUL-a redom grabe nove funkcije preko drugih partija. Tako je bivši ministar zdravlja Milovan Bojić, zahvaljujući Vojislavu Šešelju, opet direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, a nekadašnji veliki levičar ministar vojni Aleksandar Vulin već pet i po godina je u vlasti na krilima naprednjaka.
Deo vladajuće koalicije je i lider Pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karić, nekada kućni prijatelj Slobodana Miloševića. Karić je 2006. pobegao iz zemlje zbog optužbi za malverzacije i vratio se po zastarevanju dela. Povratnik je i ministar ekologije Goran Trivan, kome je takođe zastarela krivična prijava.

Recikliranje propasti

Duško Radosavljević, univerzitetski profesor iz Novog Sada, zaključuje da Srbiji nije dobro, a da oni koji vladaju na svako dobronamerno ukazivanje na situaciju gledaju kao na kritiku ili napad.

- To što iz zemlje godišnje pobegne grad veličine Kraljeva nikog nije briga. Sadašnje stanje više karakteriše naslov popularne serije "Povratak otpisanih", ali ljudi, ideja i politike. Posle 2000. godine mislilo se da je deo političkih kadrova pometen sa političke scene zauvek. Međutim, oni i njihove ideje očito se recikliraju, a boljitkom građana i zaustavljanjem iseljavanja, prvenstveno mladih, niko se ne bavi. Prežvakavaju se slatki mitovi na kojima su devedesetih jahali populisti i umesto da se bavimo standardom i približavanjem EU, namiču se glasovi i stalno dokazuje da nema alternative ovoj vlasti - ocenio je Radosavljević, koji je mišljenja da Srbija nazaduje i da odnosi s okruženjem opterećeni predratnom retorikom nisu uopšte dobri.

Rijaliti preči od nauke

- Vlast koja nije uspela da napravi produktivnu klimu u zemlji, konstantno proizvodi nekakve krize. Nema zacrtanu politiku, budžet se usvaja bez rasprave, a parlament je skoro gori nego devedesetih. Emituju se TV rijalitiji, jer ne znaju šta bi drugo, a javnost je umrtvljena - naveo je Radosavljević i istakao da Srbija ne može da bude ni pametna, ni kulturna kada se za nauku izdvajaju mizerna sredstva daleko niža nego u drugim evropskim državama.

Original falsifikata: Miloševićevi pioniri

U pitanju je apsolutna repriza tog perioda, ali kao falsifikat originala, smatra novinar Slobodan Stupar, dugogodišnji dopisnik britanskog radija Bi-Bi-Si na srpskom jeziku.

- Za razliku od tog originala, sada imamo jednu karikaturalnu, farsičnu varijantu. Maleni pioniri Slobodana Miloševića, njegovi politički naslednici, ponašaju se kao devedesetih jer nisu uspeli da evoluiraju. Zato vidimo da i dalje prodaju narodu taj demode model - komentariše Stupar za "Vesti" današnjicu u Srbiji.

On ističe da su svi političari koji su odrasli pod tim šinjelom, preuzeli primitivizam i bahatost kao dobitnu kombinaciju, računajući na strah građana kao dominantan osećaj kod Srba od Turaka do danas.













 

2024 © - Vesti online