Subota 23.12.2017.
00:30
Vestionline, kodren.com

Trening na prazan stomak: Razlozi za i protiv

pixabay.com
Treningom do savršene linije

Onima koji su odlučili da to ipak bude ujutru, kada će imati više energije, problem stvara još jedna dilema. Trenirati na prazan stomak ili ne. Mi ćemo vam dati razloge zašto je to dobro, a zašto je loše, a konačna odluka je samo na vama.

Razlozi za:

Kao što sam naziv kaže, treniranje na prazan stomak podrazumeva to da ne doručkujete pre nego što odete na trčanje, u brzu šetnju, u teretanu, ili koji god vid treninga da praktikujete. Zašto ovaj vid treninga praktikuje sve veći broj ljudi? Upravo zbog efekata koji daje. A zašto je tako, objasnićemo vam plastično.

Da bismo smršali, bitni su hormoni koji određuju brzinu kojom gubimo težinu i gradimo mišiće, što takođe ubrzava metabolizam. Da, kalorije igraju veliku ulogu u gubitku kilograma, ali ne treba zanemariti i hormone koji nam pomažu da transformacija bude brža.

Ako jedete hranu koja sadrži ugljene hidrate, vaše telo ispušta insulin, hormon koji reguliše nivo šećera u krvi. Bez tog mehanizma, naš šećer u krvi bi porastao nakon jela, ostao bi povišen i vremenom bismo umrli jer je previše šećera u našoj krvi toksično.

Isto tako, insulin je i hormon koji skladišti masti. S toga, kada vam je insulin povišen, što je slučaj nakon jela, vaše telo će biti u stanju da želi da skladišti masti, a ne da ih sagoreva. Nema veze da li vežbate naporno nakon jela, jer nećete moći da sagorevate masti dok vam se ne spusti nivo insulina, što može da traje i do dva, tri sata.

Međutim, tu je i hormon rasta, koji kontroliše sagorevanje masti. Ovaj hormon ne samo da sagoreva masti, već i stimuliše rast mišića i ubrzanje metabolizma. A ono što treba znati jeste da su insulin i hormon rasta suprotstavljeni hormoni. Kada jedemo nešto, nivo insulina raste i tako pritiska hormon rasta, dok su nivoi insulina na najnižoj tački kada smo u fazi gladovanja.

Sa te strane sve ide u prilog treniranju na prazan stomak. Sve što je potrebno jeste da čim ustanete, odradite svoj trening, a tek onda odlučite šta biste mogli da doručkujete. Naravno, morate da pratite svoj organizam. Ukoliko osetite vrtoglavicu, napravite pauzu i obavezno pijte dovoljno tečnosti, najbolje vode.

Razlozi protiv:

Za razliku od pobornika ove metode, evo šta kaže druga strana - šta sve može biti problematično kada je ovakav vid treninga u pitanju. Ljudsko telo nije fan izgladnjivanja, zato što čim telo oseti da mu se ne daje dovoljno hrane, a troši se mnogo tokom vežbanja, skladišti rezerve hrane u vidu masnih naslaga, koje će potom kasnije trošiti. Na taj način vam preskakanje obroka pre treninga zapravo šteti.

Pored toga, ukoliko preskočite prvi obrok, veća je verovatnoća da ćete kasnije u toku dana biti gladniji i da ćete pojesti više nego da ste imali adekvatan prvi obrok.

Poslednja stvar, ali nikako manje bitna, koja ide u prilog tome da ne ipak ne treba trenirati na prazan stomak, jeste to što ukoliko treniramo, a da pre toga nismo jeli, ne gubimo samo masti, već i mišićnu masu.

Nakon što vaše telo sagori rezerve glikogena, ono će početi da razgrađuje proteine mišića, nakon čega će vam kasnije biti teže da povratite mišićnu masu. A ono što je opšte poznato jeste da se sa manje mišića teže sagorevaju masti.

Predočili smo vam glavne razloge koji idu u prilog treniranju na prazan stomak, ali i razloge protiv. Na vama je samo da izvagate i odlučite koja varijanta vam više odgovara.

2019 © - Vesti online