Petak 22.12.2017.
08:23
Vestionline

"Pobeda 'Katalonske republike' nad Madridom"

Tanjug/AP
Katalonci korak bliže nezavisnosti?

Tri stranke za nezavisnost zajedno su osvojile 70 mesta, što je dva mesta više od proste većine u parlamentu sa 135 poslanika, prenosi AP.

Stranka bivšeg lidera Karlesa Pudždemona, Zajedno za Kataloniju, osvojila je 34 mesta, republikanska levica ERC 32 mesta, a antikapitalistička stranka CUP četiri mesta. Istovremeno, partija Sijudadanos (Građani), koja je protiv nezavisnosti Katalonije dobila je 37 mesta. 

Ovakav rezultat predstavlja udarac za španskog premijera Marijana Rahoja koji je smenio katalonsku vladu i raspisao vanredne izbore nadajući se da će separatisti ostati van vlasti. 

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon je rekao da većina koju su osvojili separatisti na regionalnim izborima predstavlja pobedu "Katalonske republike" nad španskom državom.  Pudždemon je to rekao u Briselu gde se nalazi otkako je njegovu vladu smenio španski premijer Marijano Rahoj u oktobru nakon što je proglasila otcepljenje od Španije, prenosi Rojters. 

Kako navodi AP, on je dodao da EU mora uzeti u obzir da rešenje Rahoja ne funkcioniše, kao i da je on dobio "šamar u lice" nakon ovakvih rezultata.

2024 © - Vesti online