Petak 22.12.2017.
03:11
B. Božin - Vesti

Budite ponosni što ste Srbi

B. Božin
Zajednički priredili programe: Đaci i folkloraši

Đaci predvođeni nastavnicama, Milanom Rakić i Mirjanom Stefanović, izveli su prigodni recital, dok su najmlađi i prvi folklorni ansambl Srpsko-nemačke zajednice i Zlatnog opanka nastupili združenim snagama i oduševili važne goste iz Špandaua.

A došli su gradonačelnik Helmut Klebank, Raed Saleh, šef frakcije SPD u berlinskom parlamentu i ujedno predsednik socijaldemokrata u ovom okrugu, dr Nidal Toman, predsednik Migraciono-integracionog saveta Špandaua, i drugi predstavnici SPD, među kojima su bili i srpski aktivisti Mirko Jović i Miroslav Nikolić.

Ispred Ambasade Srbije gost je bio konzul Kosta Simonović sa suprugom, koji je izrazio zadovoljstvo što je Srpsko-nemačka zajednica ponovo aktivna i poželeo im svako dobro i puno uspeha u radu.

Raed Saleh se obratio prisutnima sa par rečenica na srpskom jeziku i rekao da je on zapravo "polu-Srbin", jer je "u poslovnom i privatnom životu imao dosta veza sa Srbima, na čemu je veoma zahvalan".

Zatim se obratio deci i rekao da ozbiljno shvate učenje jezika i kulture svojih roditelja.

- Dolazim iz Palestine i u detinjstvu nisam imao mogućnosti da učim arapski jezik. Ako je nešto divno, onda je to sposobnost da se uče mnogi jezici i kulture, a vi u Srbiji imate divnu tradiciju, kulturu, divan jezik i možete zaista da budete ponosni na to što ste Srbi.

Učenici Dopunske škole su na kraju dobili novogodišnje paketiće, a vredne mame su spremile bogatu trpezu i time upotpunile svečanu atmosferu. Da je udruženim snagama sve šarenije, veselije i bolje - pokazalo se i ovoga puta u Špandauu.

B. Božin
Helmut Klebank, Miladin Gavilović, dr Nevena Ljubinković i mali Nemanja

Gradonačelnik obećao pomoć

Za Helmuta Klebanka, gradonačelnika Špandaua, ovo je bio prvi kontakt sa Srpsko-nemačkom zajednicom.
- O srpskim običajima, muzici i kulturi sam do sada znao samo ono što je bilo u medijima. Raduje me što ovde postoji toliko angažovanje roditelja da neguju tradiciju svoje zemlje i da je prenose dalje na svoju decu - rekao je prvi čovek Špandaua i izrazio spremnost da pomogne srpskom udruženju da trajno reši problem prostorija u Špandauu i o tome je razgovarao sa potpredsednikom Miladinom Gavrilovićem.


 

2023 © - Vesti online