Četvrtak 21.12.2017.
05:30
Vesti

Vodič do otadžbine: Radovi usporavaju vožnju

pixabay.com
Oprezno vozite (Foto: Ilustracija)

Treba imati u vidu da pored vremenskih (ne)prilika teškoće stvaraju i radovi na putu kroz Nemačku, Austriju i Hrvatsku. Zbog radova u tunelu Karavanke saobraćaj se odvija naizmenično uz pola sata čekanja. Sve to govori da treba računati na sporu vožnju, zastoje i čekanje zbog vremenskih uslova, radova na putu i u tunelu, ali i graničnih prelaza Bregana, Gradiška i Brod.

Već na putu kroz Bavarsku vozači se susreću sa sporom vožnjom zbog radova na putu, a najduža deonica je kod skretanja za Bad Ajbling. Posle ulaska u Austriju veći radovi su na putu prema Sloveniji kod skijaškog centra Flahau. Tu se saobraćaj premešta u jednom pravcu nekoliko puta sa desne na levu stranu, ali je ipak najveća dozvoljena brzina 80 kilometara na sat. U nekim delovima Austrije, u prvom redu u regionu Flahau ima dosta snega na brdima, ali je put mahom čist i mokar, pa treba biti oprezan tokom noći, pogotovo u ranim jutarnjim satima zbog poledice na mostovima i prevojima.

U oba velika austrijska tunela Tauern i Kačberg vozi se usporeno i jednom trakom sa ograničenjem brzine od 60 kilometara na sat. Ista brzina je i prilikom prolaska kroz tunel Karavanke gde se takođe radi, pa se u oba pravca vozi naizmenično sa čekanjem od pola sata.

Putovanje kroz Sloveniju prema Hrvatskoj odvija se bez zastoja osim na nekadašnjim naplatnim rampama gde je zbog kontrole službenika DARS i provere ispravnosti vinjete brzina ograničena na svega 40 km/h. Na graničnom prelazu Bregana tokom sedmice kraće se čeka , jer nema dugih kolona automobila, ali za vikend treba računati na gubitak vremena od pola do jednog sata.

Granična policija Slovenije mnogo detaljnije i duže pregleda i kontroliše putne isprave, dok na ulasku u Hrvatsku taj posao njihovi granični službenici obavljaju mnogo brže. Put kroz Hrvatsku do Slavonskog Broda na nekoliko deonica odvija se usporeno zbog radova na putu, a reč je uglavnom o obnavljanju završnog sloja asfalta na kolovozu. Tako se kod Lipovljana vozi jednom trakom uz ograničenje brzine na 80 km/h.

Kontrola putnika

Tokom putovanja kroz Austriju treba računati na nekoliko većih radova na auto-putu prema Salcburgu, kao što su Ajzentraten , Lanšic i Flahau. Dolazak na granični prelaz Valsenberg između Austrije i Nemačke neretko je u znaku duge kolone vozila u dve trake, koja se sporo kreću do mesta gde se vrši kontrola ulaska putnika u Bavarsku i Nemačku preko Salcburga. Iako sama kontrola traje kratko, a ponekad bez zaustavljanja automobila, ipak sve zajedno to oduzima mnogo vremena s obzirom na to da se vozila koja dolaze u tri trake iz pravca Beča i Slovenije spajaju pre Valserberga i nastavljaju do kontrole u samo dve trake.

Prilikom povratka za Nemačku, na nekim delovima auto-puta od Slavonskog Broda do Zagreba se zbog radova vozi sporije. Najduže to traje kod Kutine. Dolazak na granični prelaz Bregana uglavnom je u znaku spore vožnje i čekanja u koloni za automobile i autobuse, a po nekoliko stotina metara dug je niz kamiona i šlepera.

Kada se obave kontrole putnika i prtljaga na hrvatskoj i slovenačkoj granici, za putnike je neprijatno iznenađenje kada ih posle samo nekoliko kilometara zaustavljaju policija, carina i službenici DARS radi nove kontrole.

Čitajte vodič i digitalno

Ceo vodič odmah vam je dostupan na VESTI DIGITAL, od 18. decembra.

Potrebno je samo da preuzmete aplikaciju na:

za apple: https://appsto.re/de/XSioib.i

za android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.publiss.client.p999R6wI!

Automobili, kombiji i autobusi skreću na veliko parkiralište gde ih ponovo kontrolišu i pregledaju policija i carina, ali i službenici DARS zbog (ne)posedovanja i ispravnosti slovenske vinjete. Na tom parkingu u akciji je tridesetak slovenačkih državnih službenika.

Na izlasku iz Slovenije i pre ulaska u tunel Karavanke moguće je sustići dugu kolonu vozila koja čeka ispred semafora sa crvenim svetlom. Čekanje je pola sata, a vozi se brzinom 60 km/h uz promenu kolovozne trake, dok se u tunelu radi.

Zaobiđite Gradišku i Brod

Vozači koji izlaze iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima Gradiška i Brod moraju računati na čekanje, čak i u toku sedmice, jer je usporena kontrola putnih isprava od strane hrvatske granične policije. Usko grlo u pravom smislu reči je dolazak iz Hrvatske posle prelaska Save na granični prelaz Brod gde su preko mosta i sve do pred granicu u istoj koloni automobili, autobusi i kamioni. Pored redovne kontrole putnih isprava, granična policija u Brodu u pravilu za vozila sa stranom registracijom traži saobraćajnu dozvolu i zeleni karton, pa o tome treba voditi računa pre kretanja na put.

 

2021 © - Vesti online