Četvrtak 21.12.2017.
06:30
Vestionline, punkufer

Ko želi da poseti ovu zemlju, mora prvo da položi zakletvu

printscreen
Palau uvodi nove propise za turiste

Jedna mala država, zapravo 13. najmanja na svetu, Palau, našla je način kako da se izbori sa ovim problemom.

Pošto imaju svega 20.000 stanovnika, a godišnje ih poseti i više od 160.000 turista, ta se brojka već odrazila na okolinu, pa je lokalna vlast odlučila da uvede u svoju zakonsku regulativu, nešto čime bi se tome stalo na kraj.

Svaki putnik koji dođe na Palau u svoj pasoš dobiće odštampanu zakletvu koju će morati da potpiše pre nego mu se odobri ulazak u zemlju.

U toj zakletvi stoji: "Deco Palaua, kunem se ovom zakletvom kao vaš gost, da ću čuvati i štititi vaš prelepi i jedinstveni ostrvski dom. Zaklinjem se da ću ga tretirati blago i istraživati sa svešću. Neću uzeti ništa što ne treba. Neću naškoditi onome što ne škodi meni. Jedini otisci koje ću ostaviti jesu oni koji će se isprati.“

Palau je time postala prva zemlja u svetu koja je uvela ovakav tip zakletve u svoj zakon. Zakletva se temelji na dugogodišnjem nastojanju da se zaustavi preterano uništavanje i iskorišćavanje prirodnih resursa.

Stanovnici se nadaju da će ovom zakletvom putnici koji borave na ostrvu lakše shvatiti da igraju ključnu ulogu u očuvanju ostrva za buduće generacije, jer većina nije niti svesna otisaka koje ostavlja.

Iako je inicijativa prvenstveno pokrenuta da se smanji šteta po okolinu zbog prevelikog broja turista, poštuju je i stanovnici. Deca će u školi početi da uče o ekologiji i očuvanju svoje okoline, a i odraslima će biti omogućeni posebni programi za učenje odgovornog ponašanja prema okolini.

Da se vlasti nimalo ne šale s ovom zakletvom, dokazuje i kazna koju turisti plaćaju - kazna za kršenje, a iznos je do milion dolara.

Palau je zapravo arhipelag od 200-tinjak prirodnih vulkanskih i krečnjačkih ostrva, smeštenih u Tihom okeanu, između Japana i Australije.

Ova ostrva bogata su predivnim čistim plažama i šumama koje mame turiste. Imaju i utočište za morske pse veličine Kalifornije, zabranili su podvodno bušenje zbog nafte i komercijalno ribarenje.

2022 © - Vesti online