Ponedeljak 01.01.2018.
03:30
tumagazin.rs, Vestionline

10 hotelskih "must have" tehnologija u 2018.

pixabay.com
Hoteli nikada neće izaći iz mode, ali klijenti žele uvek nešto novo

Brz internet

Nema potrebe naznačiti koliko je ovo važno za svakog gosta, od onih koji u hotel dolaze radi odmora do poslovnih turista. S obzirom na to da nije jeftino obezbediti izuzetno brz internet protok, može se omogućiti gostu da internet manje brzine koristi besplatno, a da brži doplaćuje.

Keyless ulaz u sobe

Dani kada su gosti ostajali bez svojih ključeva ili kartica za sobe su iza nas i broj hotela koji za check in, korišćenje usluga i ulazak u sobe koriste smart telefone gostiju je sve veći. Sve što je neophodno za ovu uslugu koja umnogome olakšava boravak gostima je izrada aplikacije koja će to i omogućiti.

Važno je postaviti pitanje zašto je došlo do razvoja ove tehnološke mogućnosti?

Zahtevi i očekivanja gostiju u stalnom su porastu. Očekuju brzu i kvalitetnu uslugu i sve su više pokretni. Tokom odmora menjaju svoju destinaciju boravka, opušteno istražuju nova okruženja i pri tome je internet najvažniji izvor informacija, a mobilni telefon sredstvo koje goste u svakom trenutku povezuje s internetom. Internet i telefon omogućuju korišćenje društvenih mreža, rezervacije smeštaja kao i plaćanje hotelskih i ostalih usluga.

Očekivano, nametnula se potreba za mogućnošću korištenja mobilnih telefona i za ulaz u hotelske sobe, čime se izbegava još jedna dodatna kartica i otklanja čekanje prijave na recepciji. Na ovaj način mobilni telefon i mobilni programi omogućuju zaokruživanje celog procesa koji uključuje istraživanje destinacije, pronalazak smeštaja, rezervaciju, brzu prijavu i ulaz u sobu, komunikaciju s hotelom, ocenu zadovoljstva, plaćanje i odlazak.

Moderni TV uređaji

Osim smart TV uređaja koji gostima omogućavaju ne samo gledanje televizijskih kanala, već i pristup internetu, naručivanje usluga, informisanje i slično, sada je sve popularnije i uvođenje televizora koji su zapravo sadržani u ogledalima u sobama. Zamislite da u kupatilu gledate omiljenu seriju tokom tuširanja. Ova usluga već je dostupna u najluksuznijim svetskim hotelima, a očekuje se da tokom naredne dve godine ovo postane regularni sadržaj i u sobama nižerangiranih hotela.

Komunikacija putem smart telefona

Već uvedena u mnogim svetskim hotelima, ova usluga u velikoj meri olakšava gostima naručivanje hrane i usluga, razjašnjavanje nejasnoća ili dobijanje informacija. Više nije potrebno da gost dolazi do recepcije ili poziva, već sve to može uraditi koristeći aplikacije hotela za komunikaciju.

Podešavanje temperature telefonom

Aplikacije hotela sve su modernije, pa se tako očekuje da u mnogim hotelima zaživi i podešavanje temperature u sobi putem smart uređaja. Idealna temperatura u sobi je individualna i zavisi od gosta do gosta, stoga je ostavljanje mogućnosti za podešavanje sopstvene vrlo pogodno.

Stream ličnog sadržaja

Smart uređaji omogućavaju da gosti na televizoru vide i ono što se nalazi na njihovim uređajima koje su poneli sa sobom.

Retki su gosti koji radije koriste svoj smart telefon, kada mogu sa njega direktno emitovati video snimke ili gledati slike na televizoru u sobi. Takođe, poželjno je da i servisi poput Netflix-a budu dostupni i to bez doplate.

Pametna rasveta

Slično onoj stavki koja turistima omogućava podešavanje temperature, tako je i podešavanje rasvete vrlo važno. Aplikacijom na telefonu možete prilagoditi i jačinu rasvete, zadati vreme kada će se uključiti ili isklučiti. Ovo može biti posebno korisno za one koji planiraju romantičnu noć.

Dokazano je da se ulaganja u centralizovanu kontrolu vrlo brzo isplate, kako finansijski tako i kroz povećanu sigurnost i kvalitet.

Boljom kontrolom trošenja energije ostvaruju se uštede, gostu se nudi kvalitetnija usluga, povećava se sigurnost celog sistema, zaposleni efikasnije rade na osnovu stalno svežih informacija.

Uređaji za muziku

Ovo je prema istraživanjima jedna od stavki koja je najvažnija jer ko ne voli da pusti svoju omiljenu muziku kada dođe u hotelsku sobu? U pitanju mogu biti pametni uređaji na koje se gost lako može povezati svojim telefonom i pustiti muziku u kojoj uživa.

Novije verzije "docking stations" uređaja omogućavaju i bežični pristup telefonom pametnim satovima ili računarima.

Senzori za svetlo

Ovo je vrlo jednostavno, jeftino i jako korisno. Senzori reaguju na pokret i uključuju rasvetu kada je gost u sobi ili određenoj prostoriji u hotelu, a kada nema pokreta, nema ni uključene rasvete pa uštede u celom objektu mogu biti vrlo značajne.

Roboti

Iako je većina hotela i dalje prilično daleko od korišćenja robota, u bližoj budućnosti možemo očekivati i da robot posluži kafu, izvrši isporuku i slično.

Ipak, i dalje se možemo držati podalje od ove stavke jer čak i veliki svetski hotelski lanci robote retko koriste.

2024 © - Vesti online