Ponedeljak 01.01.2018.
01:30
novimagazin.rs, Vestionline

Šta je najbolje jesti i piti posle Nove godine?

pixabay.com
Jedan zdravi doručka "zlata vredi"

Lekari savetuju da se u najluđoj noći bude umeren, ali je malo onih koji taj savet poslušaju. No, ako je šteta već pričinjena, onda treba razmišljati o tome kako je sanirati.

Pogledajte nekoliko saveta o tome šta je najbolje jesti i piti posle burne noći.

Voda

Mnogi 1. januara posle podne nastave tamo gde su stali u novogodišnjoj noći. Odlaze na reprize Nove godine i obilaze prijatelje, što znači da nastavljaju da unose alkohol u organizam. 

Najvažnije je da piju što više vode i to od momenta kad otvore oči. Lekari savetuju da unošenje vode u organizam treba biti povećano nekoliko dana posle žurke, zbog jake hrane i alkohola.

Supe i čorbe

Oprobani recepti za mamurluk su supa iz kesice, paradajz čorbica ili pileća kisela čorba. Organizmu su posle burne noći potrebni so i tečnost, a to su upravo glavni sastojci čorbi.

Voće

Možda vam voćna salata nije primamljiva kao pečenje ili roštilj, ali će vam svakako pomoći da osvežite organizam. Ne možete očekivati da vam bude bolje, ako posle najluđe noći nastavite neumereno da jedete masnu hranu.

Tačno je da masna hrana usporava proces apsorpcije alkohola i da mnogi, upravo iz ovog razloga, posle burne noći svrate da "pokupe" picu ili pljeskavicu.

Međutim, za Novu godinu se jede više nego inače, pa još masne hrane može da vam stvori velike muke.

Dvopek

Glukoza iz hleba uklanja mučninu. Posebno je dobro da za doručak pojedete prepečeni hleb, odnosno dvopek, jer on apsorbuje višak kiseline.

Limunada

Vrlo dobro znamo da je limun pun vitamina C. On jača imunitet, a uz to je veoma dobar i za želudac.

Limunada koja je napravljena sa toplom vodom pomaže nam da se oslobodimo problema sa varenjem.

Povrće

Namirnice koje nabrajamo sigurno vas najviše asocijaru na neku dosadnu, iscrpljujuću dijetu. Međutim, ne postoji drugi način da očistite organizam i da povratite energiju, nego da "probušite kašiku".

Naravno, to ne znači da ne treba ništa da jedete. Ali, probajte da bečke šnicle ili čvarke zamenite kuvanom šargarepom, krompirom, zelenom salatom... 

Soda bikarbona

Ako ste među onima koji su preterali s alkoholom, pa su vas probudili glavobolja i mučnina, popijte sodu bikarbonu otopljenu u vodi. Ona će pomoći vašem organizmu da se regeneriše.

2024 © - Vesti online