Utorak 19.12.2017.
20:55
Vestionline

"EU ili Rusija veštačka dilema, Srbija opredeljena"

youtube.com/ N1
Suzana Grubješić

Grubješić kaže da ne možemo da budemo srećni tempom otvaranja pregovaračkih poglavlja. Do sada je otvoreno 12, a Grubješić dodaje da će nam, ako ovako nastavimo, biti potrebno šest godina da otvorimo poglavlja, a 12 da ih zatvorimo. Ona smatra da treba izbegavati licitiranje datumima o članstvu u EU i ne podizati očekivanja, kao i da treba sačekati novu strategija za proširenje i za zapadni Balkan, koja se očekuje u februaru.

- Ova strategija predviđa prijem u paketu, postoje primedbe iz Crne Gore, oni kažu da su više otvorili i da će brže uraditi svoj posao, izdvajanje Srbije i Crne Gore je izazvalo reakciju drugih iz regiona. Da li će prijem biti u paketu ili po sistemu regate, što znači naprednije prvo, tu su Srbija i Crna Gora, pa onda i ostali. Makedonija tek treba da otvori pristupne pregovore, imaće zaostatak jer nisu rešili problem imena, to ih koči u otvaranju poglavlja. Bugarska je dala izjave da će staviti proširenje zapadnog Balkana na svoju agendu, očekuje se veliki samit o zapadnom Balkanu u maju u Bugarskoj - dodaje ona.

Govoreći o poglavljima 23 i 24, kojima EU nije zadovoljna, Grubješić kaže da ne zna da li je akcioni plan za ta poglavlja bio preambiciozan ili se kasni sa sprovođenjem i daodaje da se kasni sa promenom Ustava.

- To je odloženo za sledeću godinu, promeni Ustava treba da prethodi javna rasprava, da se spremi predlog o kome ćemo debatovati. Da se smanji uticaj na pravosuđe zakonodavne i izvršne vlasti, da Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca sami biraju članove a da to ne čini skupština ili izvršna vlast. Svi ćemo imati koristi od nezavisnog sudstva".

Grubješić kaže da ne postoji dijalog sa Kosovom i da očekuje da se uskoro nastavi i završi po planu koji stoji u poglavlju -  do kraja 2019. i da nakon toga evrointegracije idu brže.

- Govorili smo i EU i Kosovo, jedno bez drugog ne može, u interesu je svih da se taj dijalog završi, u interesu sve tri strane - Srbije, Kosova i EU. Važno je da se obnove i zbog nas, probleme morate da rešavate, oni su počeli Briselskim sporazumom, treba da se završe potpisivanjem sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji - kaže ona.

Ona smatra da je ovo povoljno vreme za zapadni Balkan kada su u pitanju evrointegracije i dodaje da se posle godina zaostajanja, sada svi u EU više bave zapadnim Balkanom, kao i da se otvara prostor da više ne govorimo samo o perspektivi, već da iz perspektive ispadne nešto konkretno.

- Podrška građana EU je nikad manja, umorni su od procesa koji dugo traje, građani će boljitak osetiti tek kada postanemo član, kad pogledaju kako se napreduje podrška će rasti - dodaje ona.

2024 © - Vesti online