Utorak 19.12.2017.
17:11
Vestionline

Vesti u saradnji sa TV Hram: Kako proslaviti Svetog Nikolu

wikipedia.org/Dionisius


Bogoslužbeni početak praznika je večernja služba i jutrenje a njegov nastavak je Sveta liturgija u kojoj treba da učestvuje članovi porodice koja Sv. Nikolu proslavlja kao zaštitnika.

Proslavljanje se nastavlja u domu svečara podizanjem slave, odnosno rezanjem slavskog kolača i u ovom činu učestvuju članovi porodice i pristigli gosti.

Oni koji slave, sećaju se svojih upokojenih srodnika i predaka od kojih su nasledili krsnu slavu koju samo Srbi imaju.

Svečari i svi oni koji razumeju suštinu milosrđa Sv. Nikole, treba da se sete i bolesnih i onih koji su u ratom zahvaćenim područijima. Uvek neka nam je na umu i u srcu pitanje: kako krsnu Slavu proslavljaju Srbi na Kosovu i Metohiji.

Neka članovi porodica svečara sa svojim gostima prozbore po koju reč o bliskim srodnicima u otadžbini i rasejanju  i razmene vesti o interesantnim i vrednim događajima koji su se desili između prethodnog susreta i današnjeg dana.

Klonimo se praznih i suvišnih reči, ne podsećajmo se na skandalozne događaje. Ne prepričavajte i ne širite ni jednu reč rijaliti programa. Ostavimo bar za neko vreme priče koje se odnose na izbore i delovanje predstavnika vlasti i ne pokazujte različitosti i nezadovoljstva koja nas zbog toga pritiskaju.

U sadržaje svečarske ne unosimo informacije o svakodnevnim nesporazumima na poslu i sa mesta gde se susrećemo sa drugima.

2024 © - Vesti online