Utorak 19.12.2017.
10:12
M. Đorđević - Vesti

Izvori zdravlja i dugovečnosti - Banja Rusanda: Melisa za dušu i telo

youtube.com/Afeja Turisticki klub
Banja Rusanda za telo i dušu

Njegovo dno je pokriveno nezagađenim muljem koji miriše na sumpor-vodonik i jedno je od najlekovitijih u našoj zemlji.

Štaviše, jedno vreme, pre više decenija, ovo blato se čak izvozilo u najveće evropske prestonice.

Jezero je ostatak nekadašnjeg prostranog Panonskog mora.

Banja Rusanda takođe poseduje i jedan termomineralni izvor čija temperatura iznosi 32 stepena Celzijusa, koji se takođe koristi za razne oblike terapije.

Peloid iz jezera i vodu sa termomineralnog izvora ispitivali su još u 19. veku ugledni stručnjaci iz Beča, pa je posle njihove potvrde o neverovatnom lekovitom sastavu 1867. godine ova banja počela sa zvaničnim radom. Bečki stručnjaci su bili opčinjeni kvalitetom vode i blata iz Rusande i upoređivali su ga sa tada nadaleko poznatim banjama Marijenbad i Francesbad.

Svuda oko banje prostiru se vinogradi i guste šume u kojima rastu bagremi, lipe i borovi, kroz koje su u novije vreme prosečene i uređene pešačke staze.

Lekovitost banje potvrđuje i ime naselja kraj rusande, Melenci: smatra se da ime potiče od turske reči melisa, što znači melem, lek.

Ovo verovanje je zasnovano na činjenicama koje govore da je i za vreme vladavine Turaka lekovitost ovog kraja bila poznata i da je na mestu sadašnje banje i ranije postojalo razvijeno lečilište.

Dvorac i Fijakerijada

U blizini banje Rusanda nalazi se nadaleko poznata Bečejska ergela kao i čuveni dvorac Fantast, porodice veleposednika Dunđerskih, Carska bara, kao i popularni rezervat Ečka. Ovaj banatski kraj je naročito poznat po raznovrsnim priredbama, pa se tako za seosku slavu Sveti Duhovi promoviše ergela i sve što ima veze sa konjima i održava zanimljiva smotra konjskih zaprega Fijakerijada na kojoj se upreže preko stotinu karuca, fijakera, čeza i kočija sa tristotinak predivnih konja po kojima je ovaj kraj čuven.






 

2024 © - Vesti online