Utorak 19.12.2017.
10:37
Vestionline, Glas Amerike

Đukanović se vraća na čelo Crne Gore?

Facebook/Demokratska partija socijalista Crne Gore
Vraća se na čelo

Budući da aktuelni predsednik države Filip Vujanović više nema mogućnost da se kandiduje, već dugo se nagađa ko bi mogao biti njegov naslednik.

Iako je u crnogorskoj javnosti već dugo polemiše o mogućem kandidatu vlasti za predstojeće predsedničke izbore, pre svega zbog dileme želi li aktuelni šef vladajuće DPS Milo Đukanović da se vrati državnim funkcijama, stvari postaju sve izvesnije. Naročito nakon izjave predsednika Vlade Milutina Simovića. 

- Treba postaviti pitanje šta je ovde interes Crne Gore. Milo Đukanović je interes i potreba naše državne politike, kao i svih građana. Znate da se DPS uvek u kreiranju i sprovođenju te politike, uvek vodila tim interesima - rekao je Simović. 

Doda li se svemu ranija izjava predsednika Filipa Vujanovića, jasno je da bi Milo Đukanović, baš kao u periodu od 1998 - 2003. godine, ponovo mogao biti predsednik Crne Gore. 

- Prvi čovek vladajuće partije treba da bude predsednik Crne Gore. Sa te pozicije, Crna Gora svoje vrednosti i dalje treba da brani i mislim da u ličnosti predsednika DPS-a imamo garant odbrane tih vrednosti - tvrdi Vujanović. 

Što se pristanka Mila Đukanovića tiče, on je u izjavama za javnost do sada govorio da ne isključuje kandidaturu za predsednika države, te da u slučaju da se kandiduje “na to neće imati uticaj ničiji pritisak niti savet, dolazio on sa Istoka ili Zapada”. 

No, iz opozicije - iako tvrde da “nema tog kandidata vlasti kojeg kandidat opozicije ne može pobediti”, ne stižu poruke ohrabrenja za njihovo članstvo i simpatizere. 

Naime, svima je jasno da se bez zajedničkog kandidata, opozicija ne može upustiti u trku s kandidatom vlasti. Takođe, izvesno je da Demokratski front nije po volji većini opozicionih stranaka, a bez dogovora sa DF-om, ne može biti ni jedinstvenog kandidata opozicije, navodi "Glas Amerike". 

U opoziciji tvrde da je njihova prednost to što će kandidat DPS-a, "biti opterećen aferama i imidžom kandidata partije u čijem su vrhu organizovane kriminalne grupe". Ipak, dodaju da povratak DF-a u parlament i "anahrona i nacionalistička" politika te stranke, isključuju tu političku grupaciju iz programske saradnje.

2024 © - Vesti online