Jedan poziv rešio nedaće

D. N. Petrović
Mala Mara kod kuće čekala poklone

U pitanju je dar od 300 evra i dva velika paketa puna odeće, obuće i igračaka, koje je siromašnom gorštaku sa opustele planine, njegovoj supruzi Evi i ćerkici Mariji-Mari, poslala naša čitateljka i dobrotvorka Marija Golubović, poželevši Milanovićima svu sreću. Ali i da u zdravlju i veselju, sa komšijama i najbližim rođacima i punom trpezom, proslavi slavu.

- Kao da me je sam Bog pogledao. Bližio se Sveti Nikola, a ja i supruga Eva smo lomili prste i mozgali kako i čime da dočekamo goste. Nemajući kud, dogovarali se od koga da pozajmimo novac za ribu, kolače i druge namirnice. Onda je usledio poziv iz Švajcarske, dobra Marija Golubović je sve rešila - priča Milan na autobuskoj stanici u Novom Pazaru dok čeka pošiljku dobrotvorke i dodaje:

- Nemamo mnogo gostiju, biće za slavu, ali i za druge potrebe. Duga je zima, valja se snabdeti brašnom i najpotrebnijim namirnicama, jer kad padne sneg više nema nema silaska u Novi Pazar.

Dok nam to priča, Milan nam pokazuje mokru obuću na svojim nogama.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Nisam obuo gumene čizme, krenuo sam u cipelama i prevario sam se. Bujice su odnele puteve, svuda je voda, a do autobusa u Lukarima morao sam raznim stazama i puteljcima da pešačim 15 kilometara. Imam jednog rođaka ovde u Novom Pazaru, koji će me terenskim vozilom prebaciti do sela, inače ne bih mogao pakete da odnesem na leđima - dodaje Milanović.

Moli nas, iako je on to već učinio telefonom, da i na ovaj način, još jednom, prenesemo veliku zahvalnost dobrotvorki Mariji Golubović koja je njegovoj porodici pomagala i ranije.

D. N. Petrović
Dočekao pošiljku: Milan Milanović

- Još nisam otvorio pakete, ali znam, rekla mi je Marija telefonom, da je u njima mnogo nove garderobe, nove čizme za Evu, cipele i košulje za mene, igračke i slatkiši za moju Maru... Ćerkica će se najviše obradovati, jer nema mnogo prilika da se raduje poklonima. Ponekad prođe i po tri meseca a da nam u kuću niko ne uđe. Nema na Rogozni ljudi, divljina i bespuće, sa planine se odselilo 70 odsto stanovništva. Jedino mi nismo imali gde da odemo - naglašava Milan.

Podsećanja radi, Milanovići žive u staroj kućici oblepljenoj blatom i sa zemljanim podom. Nemaju plodnu zemlju, preživljavaju branjem pečuraka, kleke i šipurka. Duže od pet godina Milanovići su štićenici Humanitarnog mosta "Vesti" i da nije bilo naših čitalaca, dobrih ljudi iz celog sveta, verovatno bi gladovali.

Budućnost neizvesna

Milan i Eva se ne usuđuju da prošire porodicu, jer ne znaju kakva sudbina čeka njihove potomke na opusteloj i od opštine Novi Pazar i države otpisanoj Rogozni. Mala Mara će iduće godine u školu, u Žunjeviću nastavu pohađaju tri đaka, a Milan i Eva se brinu da se škola ne ugasi.- Nama je sada najvažnije da bar za našu malu Maru dođu bolji dani, da kao i ostala deca širom Srbije ide u školu, da je solidno obučena i da kad se vrati ima topao dom i obrok koji voli. Do sada to nije uvek imala, a šta budućnost nosi, ostaje da vidimo - ističe Milan.



 

2024 © - Vesti online