Utorak 19.12.2017.
07:50
D. N. Petrović - Vesti

Kosti Jugovića pokraj Lima

D. N. Petrović
Spasavanje fresaka

Baš zato što su ovde sahranjeni slavni Jugovići, naše selo i nosi ime Grobnice. Predanja govore da je, nakon Boja na Kosovu, kneginja Milica ovamo prenela i sahranila svog oca i braću, jer je crkva zadužbina njenog pradede, rodom iz obližnjeg sela Slatina.

Italijani spasli freske

Predivne freske u crkvi Davidovica bile su ozbiljno oštećene, zahvaljujući muzeju u Prijepolju i direktoru Slavoljubu Pušici, u sklopu restauracije crkve spasavan je i živopis, za ovu skupu i vrlo preciznu "operaciju" angažovani su specijalni konzervatori iz Italije koji su dobro odradili svoj posao.

U našoj crkvi Svetog Bogojavljenja postoji ploča sa urezanim štitom Nemanjića i natpisom da tu počiva stari Jug Bogdan - ističe Ratko Rakonjac, profesor geografije iz Grobnica i dodaje:

- Ljudi od nauke treba sve da ispitaju, predanje je jedno, naučno otkriće drugo. Boj na Kosovu, car Lazar, braća Jugovići i svi drugi srpski junaci deo su najslavnije srpske istorije koju bi valjalo do tančina istražiti, ako zaboravimo i zapostavimo našu prošlost, nemamo se čemu nadati u budućnosti - ističe Rakonjac.

Devet kamenica

Nadgrobna ploča starog Jug Bogdana nalazi se u crkvenim odajama, na njoj se nalazi devet kamenica, svaka za po jednog Jugovića.

Ploča je pronađena tokom arheoloških ispitivanja celog kompleksa crkve Davidovica, devedesetih godina kada su rađena dodatna i još preciznija iskopavanja arheolozi su pronašli još osam grobnica, potom su sve kosti prenete u zajedničku grobnicu.

- Veruje se da pronađeni skeleti i lobanje pripadaju Jugovićima, zbog ove činjenice, ali i vrednih fresaka iz 13. veka, crkva Davidovica je jedna od najznačajnijih u ovom delu Srbije - ističe Slavoljub Pušica, direktor Muzeja u Prijepolju.

Crkva Davidovica okružena je gustom šumom i vrletima, vernici koji ovamo dolaze, a i sve brojniji turisti koji žele da vide grobnicu Jugovića, ističu da su ponosni što se baš u njihovom selu nalaze kosti slavnih junaka.

D. N. Petrović
Ploča sa urezanim štitom Nemanjića: Natpis da tu počiva Jug Bogdan

Radojica uči istoriju

Svi smo ponosni što su ovde sahranjeni stari Jug Bogdan i njegovih devet Jugovića, radujemo se i što ovamo, zbog crkve Davidovica, koja se stalno renovira i u kojoj se uvek nešto istražuje, dolazi sve više turista.

Dođem ovde često da se u netaknutoj prirodi, tišini i žuboru Grobničkog potoka, koji protiče tik uz manastirsku kapiju, pomolim bogu, opustim i odmorim, ali i po nešto naučim. Od starih sam čuo da su ovde sahranjeni legendarni Jug Bogdan i njegovi sinovi, poslednjih godina ovu tezu potvrđuju i mnogi naučnici, svejedno da li će biti novih naučnih otkrića i saznanja, sve ću preneti i mojim naslednicima - kaže meštanim Radojica Rakonjac.

D. N. Petrović
Obnovljena crkva: Zadužbina Nemanjića iz 13. veka

Duhovnik crkve Davidovica otac Nektarije kaže da je još davno čuo za grobnicu Jug Bogdana i braće Jugovića i da mu je milo što u svetinju dolazi sve više vernika i turista.

Jeste, odavno postoji priča da su Jugovići ovde sahranjeni, nadam se novim i još većim istraživanja i očekujem da će se istorijski mozaik poklopiti. Crkva je kroz istoriju više puta rušena i obnavljana, bila je i opljačkana, ali su grobnice i predanje da su u njoj slavni Jugovići opstale do današnjeg dana - ističe otac Nektarije.

Ko je sakrio zlato?

U narodu ovog kraja postoji verovanje da je crkva Davidovica, kao bogata svetinja Nemanjića, posedovala i veće količine zlata i drugih dragocenosti.
- Postoji priča da su sveštenici, bojeći se Turaka, zlato sakrili negde u nekoj od obližnjih pećina, niko ne zna gde i u kojoj. Neki od meštana tvrde da su Turci, tragajući za zlatom, prekopali celu crkvu, ali da ništa nisu našli - priča Ratko Rakonjac.

 

 

2024 © - Vesti online