Ponedeljak 18.12.2017.
19:19
B. Božin - Vesti

Paketići u duhu julklapa

B. Božin
Mešavina običaja: Praznična slika Srpskog kluba Berlin

Akcenat je kao i ranijih godina stavljen na decu i podelu novogodišnjih paketića, a Deda Mraz je vrhunski obavio zadatak i od dece, koja su bila najslobodnija da stanu pred publiku, izvukao mnoštvo pesmica i recitacija. 

B. Božin
Deca su se rado slikala sa Deda Mrazom

Međutim, ovoga puta nije Deda Mraz bio taj koji je očekivano spremio poklone, nego deca sama.

- U duhu predbožićnog običaja raširenog u Nemačkoj, Skandinaviji i Austriji, koji se zove julklap, vihteln ili Engerl und Bengerl zavisno od regiona, svako dete je napravilo jedan božićni poklon i takođe dobilo jedan po principu slučajnog izvlačenja - objašnjava Milan Petković, predsednik Srpskog kluba.

Za više od tridesetoro mališana ovo je bila zanimljiva novina, jer nije bila važna vrednost paketića, nego mašta dece i lepota darovanja jednih drugima.

Odrasli članovi Srpskog kluba, njih sedamdesetak, za sebe su takođe obezbedili dobar provod uz bogatu trpezu koju su sami spremili.

Kako kaže predsednik Petković, pravoj pretprazničnoj atmosferi doprinela je i nedavna završna godišnja zabava Sportskog društva Ribar, u sastavu Srpskog kluba u prostorijama FK Srbija.

Dinamični Aktiv žena je istog dana organizovao posetu svojih članica novogodišnjem vašaru u Drezdenu.

- Naše žene su u septembru putovale u Amsterdam, stalno su aktivne i redovno se sastaju - napominje Petković.

B. Božin
Deda Mraz i njegova Mrazica Željka Viler

Doček Nove godine

Srpski klub, naravno, planira i doček Nove godine. Borivoje Lončarević je preuzeo organizaciju novogodišnje proslave u prostorijama u Šlošstrase, sa Acom Boemom, Nele bendom i vokalnim solistima Zoricom, Zoranom i Kristinom Nelkovski. Srpsku novu godinu klub organizuje u prostorijama na Rajnikendorfu, sa gostom-pevačem Zoranom Jankovićem, a Petković obećava gala provod.


 

2024 © - Vesti online