Ponedeljak 18.12.2017.
14:39
Vestionline

Kako je Miodrag Kostić pobedio Soroša

www.mc.rs
Miodrag Kostić

Jedan od najbogatijh ljudi u susednoj zemlji Šandor Čanji nije krio zadovoljstvo što je transakcija uspešno okonačna.

Ni domaći biznismeni nisu sedeli skršenih ruku. AIK banka, odnosno biznismen Miodrag Kostić, postala je većinski vlasnik Gorenjske banke u Sloveniji, i to s udelom od 75,99 odsto. Nakon okončanja pomenutih transakcija ni jedan ni drugi biznismen nisu krili zadovoljstvo obavljenim poslom, a planovi su im isti: širenje i jačanje u regionu. 

Šta od regionalnih banaka mogu da očekuju klijenti? 

- Mislim da je to dobra taktika jer vlasnicima omogućuje da imaju manje troškove - samim tim, banke su u prilici da klijentima ponude usluge pod povoljnijim uslovima. Što banke pokrivaju veće tržište, to je veća šansa da se finansijske transakcije obavljaju unutar banke i samim tim i troškovivi su niži. Ne treba zaboraviti da su troškovi najmanji kod globalnih banaka. Ja se nadam da će neka od njih doći i na naše tržište - objašnjava međunarodni konsultant Milan Kovačević. 

Glavni konkurenti za preuzimanje Gorenjske banke bili su fondovi, i to "Kvantum strategik partner", iza kojeg je Džordž Soroš, i "Apolo fond".

Osim Gorenjske banke, Miodrag Kostić je vlasnik AIK banke i Alfa banke, koja sada posluje pod starim imenom JU banka. 

Bankarski potrfolio OTP-a je znatno veći: osim banke u matičnoj zemlji i u Srbiji, oni imaju svoje kuće u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Bugarskoj, Ukrajini i Rusiji. Spajanje OTP-a i Vojvođanske banke treba da se okonča tokom 2019. 

2024 © - Vesti online