Ponedeljak 18.12.2017.
12:44
Vestionline

Proučavali magmatske stene, došli do neverovatnog otkrića

pixabay
Foto: Ilustracija

Isti minerali su prethodno primećeni u svemirskoj prašini tokom prethodne misije NASA. Prisustvo minerala u magmatskim stenama pokazalo je uticaj nepoznatog meteorita pre 60 miliona godina. Otkriće je bilo iznenađujuće i za istraživače. 

"Kada smo otkrili o čemu je reč bili smo veoma iznenađeni, pomalo i šokirani jer to nismo očekivali“, izjavio je doktor Endi Bird sa londonskog univerziteta Birkbek. 

Minerali, bogati vanadijumom, niobijumom i ozbornitom pronađeni su tokom ispitivanja stena uz pomoć elektronskog mikroskopa. Ozbornit je pronađen u čvrstom stanju zbog čega se pretpostavlja da je reč delu originalnog meteorita. 

Ovo otkriće pokrenulo je brojna pitanja, kao što su: Da li sličan sastav minerala može da se nađe na drugim mestima u regionu? Gde je tačno meteorit pao i da li je uticaj povezan sa vulkanskom aktivnošću koja se dogodila gotovo u isto vreme? 

Slični minerali pronađeni su na još jednoj lokaciji, na udaljenosti oko sedam kilometara od prve. Područje na kom je ovaj mineral otkriven je grubo i neravno, a teren strm i močvaran. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u magazinu Geology.

2024 © - Vesti online