Ponedeljak 18.12.2017.
13:31
aljazeera.net

Britaniji preti "balkanizacija", Irska ruši tvrdi Bregzit

commons.wikimedia.org
Parlament Velike Britanije

Ako se EU raspadne...

U nekoj bližoj budućnosti, kada se najzad budu sveli računi, Bregzit bi mogao da uđe u udžbenike kao prekretna tačka koja je doprinela krahu političke, ekonomske, pa i teritorijalne celovitosti Ujedinjenog Kraljevstva. Evropska unija će se možda jednom i raspasti, ali za to neće biti kriv Bregzit.

Ako nisu umele ni htele da pokažu solidarnost sa milionima izbeglica sa Bliskog istoka, zahteve Republike Irske sve članice podržavaju. Zaštita Irske postala je aksioma u pregovorima sa Ostrvom. Izgleda da će EU pre dozvoliti da čitav britanski projekat u vezi sa razvodom neslavno propadne nego da jednoj svojoj maloj članici okrene leđa.

"Bregzit znači Bregzit" rečenica je premijerke Tereze Mej, koja je bivšu ministarku unutrašnjih poslova i nekadašnju mlaku zagovornicu uslovnog ostanka u evropskoj porodici iznela u orbitu tvrdih zagovornika raskida sa EU-om.

Političari Ujedinjenog Kraljevstva, opčinjeni starom, moćnom imperijom, olako su prenebregli mnoge ključne stvari koje ovu krilaticu čine neupotrebljivom u realnom životu. Ali, pre svega su zaboravili na Irsku, još jedno podeljeno ostrvo, na kojem se nalazi jedina kopnena granica UK sa EU, monarhije sa republikom, neuralgična tačka razdvajanja "dve Irske".

U poslednjoj rundi pregovora, posle petodnevnog dramatičnog natezanja, postignut je, kako su izneli pregovarači, "znatan napredak". Velika Britanija pristala je na to da jedan deo njene teritorije, Severna Irska, ostane "regulatorno usklađen" sa EU, odnosno Republikom Irskom.

To, prema irskim izvorima, znači da će na jednom delu britanskog područja (Severna Irska) biti zadržani propisi koji se odnose na zajedničko evropsko tržište i carinsku uniju slični onima koji su sada na snazi kako u regulatornom smislu ne bi bilo razlike u odnosu na pravila u Republici Irskoj, odnosno Evropskoj uniji.

Razdvajanje "dve Irske"

Vlada Republike Irske više puta je odlučno ponovila da ne pristaje na ponovno uspostavljanje granice na irskom ostrvu, jer bi to značilo da se potkopava sporazum iz Belfasta iz 1998, čime su okončani problemi koji bi sa tvrdim Bregzitom mogli da vaskrsnu.

Sa druge strane, ako granica između "dve Irske" ostane "mekana", onda to znači da će Bregzit biti bezuspešan, jer se na jednom delu Ujedinjenog Kraljevstva ne štiti granica onako kako su to bregzitovci zamislili. Danas se svi slažu da će Irska biti najtrajniji problem u ovom razvodu, a neki čak tvrde da do njega neće ni doći baš zato što se na tom putu ona "isprečila". 

Vladi Tereze Mej ostao je jako sužen manevarski prostor. Konzervativni severnoirski unionisti, koji joj u britanskom parlamentu osiguravaju većinu, imaju svoje zahteve. Uslov DUP-a je upravo obrnut od onoga što zahteva Republika Irska: podjednako čvrsta granica i otklon od EU-a kakav imaju i ostale teritorije unutar britanskog kraljevstva.

EU sve čvršća, Bregzit sve besmisleniji

Razloga za likovanje ima samo Republika Irska, jer prvi put "za poslednjih 800 godina Irska ima mnogo veću političku snagu od Britanije, koja mora da pristane i na ono za šta je donedavno tvrdila da je neprihvatljivo", kako konstatuje kolumnista i urednik Ajriš tajmsa. Nije Irska preko noći postala globalna supersila već je čvrsto podržavaju sve članice EU-a, parlament i pregovarački tim Evrope. Britanija je ostala bez onih čije je savezništvo podrazumevala i na koje je uvek mogla da računa.

Ekonomisti, kao i političari (van Britanije) ističu da Bregzit nije "à la carte": ili se podižu granice za migrante, robu i kapital ili će mekani graničari morati da propuštaju i ljude i robu. Ali, ako se po irskoj formuli uspostave granice unutar Velike Britanije, onda bi zaista bili u pravu oni koji su tvrdili da je Ujedinjeno Kraljevstvo na dobrom putu da se balkanizuje.

Eto možda objašnjenja najpoznatije izreke Tereze Mej: Bregzit znači balkanizaciju Britanije. Možda se zemljama zapadnog Balkana nasmeši sudbina u novonastalim okolnostima i pruži im se šansa da se evropeizuju, zaključuje Al Džazira.

2024 © - Vesti online