Ponedeljak 18.12.2017.
02:15
P. Bajić - Vesti

Tvorac šampiona

M. Karović
Trener godine "Vesti": Dragan Jović

Upravo tada je Milica Mandić osvojila olimpijsku titulu u Londonu, prvo zlato za našu zemlju u ovom veku sa najvećeg sportskog takmičenja, posle čega je usledio niz uspeha na drugim nadmetanjima i promovisanje novih zvezda, od kojih je najjače zasijala Tijana Bogdanović, srebrna sa olimpijskog turnira u Rijo de Žaneiru prošle godine.

EPA/Lindsey Parnaby
Milica Mandić

I nisu stali posle još jednog olimpijskog podviga, kojem je malo nedostajalo da bude još sjajniji, već su iz Galetove fabrike talenata izašli novi biseri. U 2017. na scenu je stupila Vanja Stanković, koja je osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u južnokorejskom gradu Mudžuu, a potom je isto učinila i Milica Mandić.

Tu nije bio kraj, pošto su krajem godine, na EP u olimpijskim kategorijama, osvojena još dva odličja - Milica je stigla do srebra, a Nađa Savković do bronze na takmičenju u glavnom gradu Bugarske - Sofiji. U međuvremenu, Mandićeva je osvojila i srebro na jednom od turnira Svetskog gran prija, u marokanskom Rabatu, dok je Tijana Bogdanović sa istog nadmetanja upisala dve medalje - bronzu u Moskvi i srebro u Londonu.

Uspeha je bilo i na drugim takmičenjima, kako seniorskim, tako i juniorskim, u reprezentativnom dresu, kao i kad je reč o njegovom klubu Galebu. Takođe, na nedavno održanoj gala večeri Svetske tekvondo federacije u Abidžanu, u Obali Slonovače, Jović je proglašen za najboljeg tekvondo trenera na svetu u 2017! A prethodno, imenovan je za predsednika novoosnovane Komisije trenera Evropske tekvondo unije.

Zbog svega učinjenog, zasluženo mu je pripao epitet trenera godine u izboru "Vesti", mada je konkurencija bila baš žestoka u postolimpijskoj 2017. Zoran Terzić se popeo na evropski tron i osvojio bronzu na Svetskom gran priju sa odbojkašicama, Aleksandar Đorđević je srebrni u Evropi sa košarkašima, Dejan Savić je pobednik Svetske lige i treći na Svetskom prvenstvu sa vaterpolistima, Goran Obradović može da se pohvali sjajnim uspesima atletičarke Ivane Španović, koja je osvojila EP u dvorani i bila četvrta na planetarnom šampionatu...

Milica pre svih

U nizu već afirmisanih sportista iz TK Galeb, posebno mesto zauzima Milica Mandić, što Gale ističe u svakoj prilici.
- Kada imate jednu Milicu, za koju kažem da mi je dar s neba, kao čovek i sportista, posvećenik, onda je mnogo lakše da Tijana shvati koliko je značajno da je prati i da nema prigovora. Tako i drugi, mlađi - rekao je Jović prilikom posete našoj redakciji.

- Hvala puno na priznanju. Ova godina je, zaista, bila za pamćenje. Naravno, u prvom planu su te dve zlatne medalje sa Svetskog prvenstva. Prvu u istoriji našeg sporta je osvojila Vanja i zbog toga zaslužuje sve čestitke, a meni je posebno drago što se na tom takmičenju Milica vratila tamo gde joj je mesto - u svetski vrh. Takođe, ekipno smo zauzeli treće mesto u konkurenciji seniorki, a ja sam proglašen za najboljeg trenera ženskog tima. Pored medalja na Svetskom gran priju i nedavno na EP, nepravedno bi bilo zapostaviti uspehe u mlađim kategorijama - srebro Andree Bokan na kadetskom EP u Budimpešti i zlato Serđe Stević na juniorskom EP u Larnaki. Na sve to je došlo i ovo priznanje na kraju godine, za najboljeg trenera sveta. Zaista, pamtićemo ovu godinu po najboljem, ali to je i obaveza za ubuduće - naglasio je Jović.

Podsećanje na odricanja

U pričama o Draganu Joviću često se spomene jedan događaj koji pokazuje koliko je verovao u uspeh - prodao je stan kako bi napravio centar za trening, ušao u "bliski susret" sa kreditima u švajcarcima, koji su u Srbiji na veoma lošem glasu poslednjih godina...
- Nema plakanja. To sam odabrao i presrećan sam što sam imao hrabrosti, naročito moja supruga. Ne mogu da kažem da je to odricanje, već ulaganje, jer ne može da se radi bez sale - istakao je Jović.

A ispred naših tekvondista su brojne obaveze i u 2018, koje počinju već sa prvim danima te godine.

- Tačnije, već 30. decembra idem sa Milicom Mandić u Kinu na Grend slem turnir, a potom 8. januara i sa Tijanom Bogdanović i Vanjom Stanković, pošto se održavaju posebna nadmetanja po kategorijama. To je nov format, u kineskom gradu Vuksiju, na kojem učestvuje po 12 najboljih svetskih takmičara i takmičarki u svakoj kategoriji i na kojem je nagradni fond svakog turnira 800.000 dolara, od čega pobedniku pripada 70.000, drugoplasiranom 20.000, a bronzanom 10.000 dolara. Ispred nas je još jedna godina puna izazova - zaključio je Jović.

Poruka za čitaoce "Vesti"

Sa Draganom Jovićem smo više puta ove godine imali priliku da razgovaramo i uspostavimo saradnju na popularizaciji tekvondoa i intenzivnijem kontaktu sa našim ljudima van matice. Domaćini smo mu bili u prostorijama "Vesti" u Beogradu zimus, a on nas je tokom leta dočekao u Vrnjačkoj Banji, tokom kampa Galeba u kojem su bili i predstavnici dijaspore. U novogodišnjoj poruci našim čitaocima, pre svega, poželeo je zdravlje.
- Svim našim građanima u dijaspori želim srećnu i uspešnu 2018. i da nastave da prate naše sportiste, da ih podržavaju snažno kao i do sada. Uvek je zadovoljstvo kad smo u prilici da sretnemo naše ljude širom sveta - poručio je Jović.





 

2024 © - Vesti online