Nedelja 17.12.2017.
18:18
Z. Vicelarević - Vesti

Lepa reč deci u amanet

Z. Vicelarević
Stihovi uz fazone i fore: Mališani sa Ršumom

O važnosti radionice u kulturnom životu naših ljudi u rasejanju govorio je Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, a blagoslov je došao od oca Milorada Marijanovića.

Učestvovali su i gosti iz Srbije i Evrope: Ljubivoje Ršumović, književnik, Vitomir Teofilović, pisac, aforističar i književni kritičar, Božidar Vitas, umetnički fotograf i predsednik Udruženja umetnika železnice Srbije, Dragan Vasić, jedan od osnivača udruženja pisaca Zapis iz Gornjeg Milanovca, Ljiljana Bralović, pesnikinja iz Gornjeg Milanovca i Pantelija Milosavljević, pesnik, slikar, ikonopisac i freskopisac iz Danske.

Među brojnim gostima bili su i vicekonzul Vladimir Rajić, Miodrag Stojković, predsednik Centralnog saveta Srba Hesena, članovi Udruženja srpskih pisaca Švajcarske, gosti iz Minhena, Štutgarta i drugih gradova Nemačke.

Z. Vicelarević
Promocija u hramu: Vera Gajić, Dragana Lukić i Radosav Ignjatović

Proslava jubileja nastavljena je u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg promocijom knjige "Tragom oblaka" Dragane Lukić iz Frankfurta, kojoj je ovo druga zbirka, ali prva promocija.

- Vrlo sam zadovoljna, više je od onoga što sam očekivala. Ovo je veliki dan za mene, a publika u ovolikom broju je nešto najlepše - kazala nam je Dragana Lukić.

U okviru jubileja deca iz Frankfurta i okoline su imala priliku da sretnu Ljubivoja Ršumovića, najvećeg i najpoznatijeg živog srpskog dečjeg pesnika. Deca su ga dočekala stihovima, a Ršum je uzvratio "forama i fazonima".

Povelje i zahvalnice

Povelje SKR-a za doprinos u očuvanju srpske kulture, jezika i lepe pisane reči dobili su: osnivači i dugogodišnji članovi: Dragan Vasić, Miki Milenković, Ljiljana Vukić, Radovan Bajić, Radosav Ignjatović, Ivanka Majs, Branimir Mitrović, Jagoda Rajtel, Filip Radukić, Mirjana i Toma Čekerevac.
Zahvalnice za doprinos u očuvanju srpske kulture i jezika dobili su: Dragana Lukić, Jelena Opačić, Bogdana Stošić, Milena Jovanović, Božidar Mićanović, Zdravko Mitrović, Udruženje pisaca 7 iz Frankfurta, Udruženje pisaca Radnik - pesnik u tuđini iz Štutgarta, Udruženje pisaca "Zdravko Đekić" iz Štutgarta, Stefan Rajtel, Ana Radukić i dnevni list "Vesti".

Lazar Navalušić (8) iz Ofenbaha je recitovao pesmicu "Deset ljutih gusara".

- Pesmica jeste dugačka ali sam je za dva dana naučio - kaže Lazar i nastavio u jednom dahu: - Kod nas kod kuće se priča samo srpski i zato mi nije bilo teško da naučim.

Izložba u konzulatu

Jubilej SKR-a obeležen je i u Generalnom konzulatu Srbije u Frankfurtu gde je održana izložba fotografija i promocija knjige "Perle" Božidara Vitasa.

- Ovo je veče mog trostrukog predstavljanja. Prvo je izložba fotografija svetog srpskog manastira Hilandar i još nekih manastira iz Srbije i Republike Srpske. Drugo je moja životna priča sažeta u knjizi "Perle". Tu su moji doživljaji sa putovanja kroz 22 zemlje Evrope i Azije, pretočeni u književnu formu i ilustrovani sa 160 fotografija u crno-beloj tehnici. Treće predavanje je Približavanje Hilandaru, uz projekciju 90 fotografija nastalih u periodu mog boravka u manastiru. Drago mi je što izlažem u Generalnom konzulatu, to je za mene na državnom nivou jer je konzulat predstavnik države Srbije - kaže Vitas.

Lazarova sestra Jana Navalušić (11) je prošle godine dobila Ršumovu nagradu za pesmicu o bratu.

- Čika Ršuma sam prvi put sad videla uživo i sviđaju mi se njegove fore i fazoni. Ume mnogo lepo da se šali sa decom.

Anđela Mihajlović (5) iz Kelsterbaha je dovela mamu i tatu da vide čika Ršuma i kaže:

- Još ne idem u školu, ali već znam da čitam. Naučila sam i dve pesme od ovog čike sa brkovima, ali sam zaboravila kako se zovu pesmice. Sviđa mi se što ima toliko dece ovde.

Z. Vicelarević
Milena Jovanović

Milenin prvenac

Ljubivoje Ršumović i Vitomir Teofilović bili su specijalni gosti i na promociji zbirke pesama "Ram", prvenca pesnikinje Milene Jovanović iz Manhajma.

- Ovo je moja prva zbirka poezije koju sam pisala od desete do petnaeste godine. Imati ovako divan ambijent, čika Ršuma da govori o mojoj poeziji je stvarno nešto fantastično. Neobično sam zahvalna što su on i Vitomir Teofilović ovde. Mnogo mi znače njihova mišljenja i saveti - kaže nam Milena.
Promocijom njene knjige završeno je petodnevno slavlje jubilarnih 30 godina od osnivanja Srpske književne radionice.


 

 

 

 

 

 

 

2024 © - Vesti online