Subota 16.12.2017.
20:39
Vestionline, blic.rs

Amerikanci zabrinuti: Ne možemo protiv ruskog lovca

EPA/Sergei Ilnitsky
Trenutno najmoćniji ruski avioni: Su-35

Naime, dva "raptora" presrela su dva aviona "su-25" koji su bili u pratnji ruskog konvoja. Američki steltovi, kojima se pripisuju velike akrobatske mogućnosti u vazduhu, lako bi rešili situaciju sa dva ruska "suhoja", ali je u pomoć Rusima pritekao i "su-35", trenutno najbolji ruski avion lovac, koji ih je pratio sa 10.000 metara nadmorske visine.

Kako piše "Biznis insajder", dok je novi "F-35" pravljen za gotovo sve vojne operacije i može da učestvuje u vazdušnim borbama, bombardovanju, izviđanju i nadzoru, "F-22" je i dalje najopasniji lovac Amerike, koji ima samo jednu funciju: da uništi protivničke letelice u vazduhu.

Međutim, kako se radi o stelt avionu, "raptor" oružje krije ispod karoserije, što je mana kada se tako iznenada nađu u vidnom polju lovca koji otvoreno nosi rakete.

Prilikom presretanja, lovac obično prilazi meti i blago zakrivi letelicu da bi pilot iz susednog aviona mogao da vidi ubojiti arsenal. Međutim, kada "F-22" vrši presretanja, pilotu takav manevar ne znači mnogo, jer je svo oružje sakriveno. Zato se "raptor" kao stelt lovac oslanja na uništavanje mete pre nego što proivnik upošte postane svestan da je na nišanu.

Ali kada se na nebu iznenada pojavi lovac koji je već uočio "F-22", stelt "pada u vodu". Kako je rekao Dejvid Čip Berke, jedini američki pilot koji je vozio i "raptora" i "su-35", u takvoj situaciji pokušao bi da izbegne direktan okršaj, a šansu bi potražio u prednostima američkog lovca i uz pomoć stelt tehnologije probao da izbegne borbu.

pixabay.com
Nemoćan u odnosu na ruske avione: Su-22

Ipak, samo zato što bi ruski "suhoj" imao početnu prednost, ne znači da bi automatski i pobedio, jer "F-22" i američki piloti koji ih voze, spadaju u najbolje od najboljih koje SAD ima. Svakako bi pružili veliku borbu, piše "Biznis insajder". Takvi susreti sada će takođe biti sve ređi, jer i Rusija i SAD napuštaju Siriju nakon poraza ISIS-a.

Ipak, problem je, piše list, i u pravilima koja su uspostavljena iznad Sirije, po kojima u zonama razgraničenja svaka letelica mora da se najavi suprotnoj strani. Tako Amerikanci i Rusi neprestano zovu jedni druge kada njihovi avioni ulaze u nemilitarizovane zone da bi se izbegli neželjeni konflikti.

Zato u takvim uslovima "raptor" obično počinje sa slabije pozicije, dok bi pri realnim sulovima situacija verovatno bila drugačija, jer bi mogao američki lovac mogao da se osloni na svoje glavno oružje, stelt tehnologiju.

2024 © - Vesti online