Petak 15.12.2017.
18:05
Danas

Zašto se vlast toliko plaši Đilasa?

www.mc.rs
Dragan Đilas

Iracionalni strah vlasti

Međutim, broj reakcija iznenadio je mnoge.

Lavina komentara, osuda i kritika na lični račun Đilasa, njegovog dosadašnjeg rada i pozadine isticanja kandidature za analitičare, osim slabosti naprednjaka i socijalista, znači i njihov strah od rezultata koji bi bivši gradonačelnik mogao da ostvari.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da su reakcije SNS i SPS znak straha i da njima nesvesno Đilasu daju na značaju i priznaju njegovu snagu.

- Čak i za poznavaoce srpskih političkih prilika, bila je iznenađujuća ova histerična i gotovo nekontrolisana reakcija iz redova vladajuće koalicije na samu najavu mogućnosti da se Đilas uključi u trku. Nema praktično nikog ko igra bilo kakvu ulogu u aktuelnoj vlasti, a da se u poslednja 24 časa nije najstrašnijim rečima i uvredama obrušio na Đilasa - a što, rekao bih, najviše govori o gotovo iracionalnom strahu koji vlast ima od njegove kandidature - navodi Vukadinović.

Kampanja vlasti biće bespoštedna

Politikolog Nikola Mladenović za Danas kaže da prve reakcije na ozvaničenje kandidature Đilasa podsećaju na dobro poznate tehnike medijske antipropagande u Srbiji u proteklih nekoliko godina.

- To su listom argumenti ad hominem protiv ličnosti opozicionara. To je socijalni populizam u kojem se protivnici brendiraju kao "tajkuni". To je pretežno negativna kampanja prema takozvanoj "bivšoj vlasti", umesto pokazivanja, veoma slabih, rezultata sadašnje vlasti. Ovo je samo uvod u kampanju koja će se izvesno tek intenzivirati. Ona će verovatno biti bespoštedna, kao što su i predsednički izbori pokazali - ukazuje on.

Prema njegovim rečima, i vlasti i opoziciji jasno je da će rezultat u Beogradu uticati na vlast u Srbiji.

- Gubitak glavnog grada bi bio neprihvatljiv za koaliciju na vlasti iz više razloga. To bi u značajnoj meri ograničilo moć vlasti. Ne samo da bi time bila osvojena formalna moć, već bi opozicija bila u boljem materijalnom stanju, ljudi bi bili ohrabreni da demonstriraju svoje nezadovoljstvo stanjem u Srbiji i proširio bi se potencijalni domen medijskih sloboda. Zbog ovoga će stranke republičke vlasti mobilisati sve svoje potencijale da ograniče pretnju - smatra Mladenović.

2024 © - Vesti online