Subota 16.12.2017.
00:42
Lj. Ivanović - Vesti

Parlament se pitao izlasku iz EU

EPA
Udar s leđa: Tereza Mej poražena u parlamentu

Nekoliko poslanika iz vladajuće Konzervativne partije premijerke Mej podržalo je opoziciju u insistiranju da bilo kakav dogovor sa EU zahteva odobrenje parlamenta pre nego što stupi na snagu, čime se u suštini daje poslanicima pravo veta na Bregzit, navodi AP.

Rojters prenosi da bi to što su britanski poslanici glasali za izmenu premijerkinog plana za Bregzit moglo da zakomplikuje njene napore da prekine odnose sa Evropskom unijom.

Britanska premijerka Mej rekla je da će konačni dogovor o Bregzitu biti stavljen na glasanje u oba doma parlamenta.

- Stavićemo konačni ugovor o izlasku između Ujedinjenog Kraljevstva i EU na glasanje u oba doma parlamenta, pre nego stupi na snagu - obećala je Mej parlamentu.

Mejova je, obećavajući parlamentu seriju izglasavanja delova dogovora o Bregzitu "što je pre moguće", pokušala sprečiti pobunu među opozicijom, ali i delom svojih vladajućih konzervativaca. Oni bi mogli vladu da dovedu u probleme jer su uložili amandman na zakon o Bregzitu po kojem bi parlament morao dogovor da potvrdi obvezujućim glasanjem.

Nakon šest dana žestokih debata u parlamentu, Mej je doživela poraz. U međuvremenu su juče i danas u Briselu okupljeni čelnici zemalja članica Unije, s tim što Britanija ne prisustvuje današnjim sastancima.

Najvažnija današnja odluka bi trebalo da bude ona prema kojoj EU prihvata da je načinjen dovoljni napredak za nastavak pregovora s Ujedinjenim Kraljevstvom, pre svega o trgovini.

A tim povodom je Donald Tusk imao posebnu poruku za Britance:

- Svaki razvod je težak i nadam se da će Velika Britanija imati u vidu da će se tek razgovarati o trgovinskim odnosima, što je puno teži posao od svega što smo dosad razgovarali - rekao je Tusk.

Dejvisov gaf

Nakon tvrdnje britanskog premijera za Bregzit Dejvida Dejvisa da je privremeni dogovor o izlasku Londona iz EU više "izjava o nameri nego pravno obavezujuća stvar", preostalih 27 država članica Evropske unije "pojačale" su retoriku predložene rezolucije o Bregzitu.
Taj potez, navodi Politiko, usledio je kao odgovor na intervju Dejvisa za Bi-Bi-Si, u kojem on kaže da London neće platiti nikakav novac EU ako konačni trgovinski sporazum prethodne ne bude razmotren.
- Ako nema sporazuma, to znači da nećemo plaćati - istakao je Dejvis.


 

2024 © - Vesti online