Četvrtak 14.12.2017.
14:55
Vestionline, Tanjug

Putin: Mogao bih s Trampom na "ti"

Tanjug/AP
Vidi značajna postignuća Trampove administracije: Vladimir Putin

Za tu konferenciju akreditovano je više od 1.640 novinara iz celog sveta,a predsednik Rusije na njihova pitanja odgovara satima.

Govoreći o navodima o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore 2016, Putin je rekao da su "to sve izmislili Trampovi protivnici kako bi njegovom radu dali nelegitiman karakter", prenosi AP. 

- Ljudi koji to rade zadaju udarac stanju domaće politike u zemlji - istakao je on. 

Putin je naveo i da su kontakti između ruskih zvaničika i članova tima američkog predsednika Donalda Trampa tokom predizborne kampanje bili rutinski, ali da su ih Trampovi protivnici predstavili u "iskrivljenom" obliku, prenosi Rojters. 

Na pitanje novinara šta misli o rezultatima koje je Tramp postigao otkako je preuzeo funkciju predsednika SAD, Putin je odgovorio da nije na njemu da o tome sudi, ali da vidi značajna postignuća Trampove administracije. 

Upitan da li će se odnosi između Rusije i SAD popraviti, ruski predsednik je rekao da treba pitati Trampa da li to želi, ili ne želi, ili mu je možda takva želja iščezla, prenosi AP. "Nadam se da ima takvu želju. Na kraju krajeva, u interesu američkog naroda, mi normalizujemo naše odnose i razvijaćemo ih i savladati zajedničke pretnje", poručio je Putin. 

On je rekao i da bi mogao s Trampo da pređe na "ti". 


Među tim pretnjama naveo je terorizam, pronalaženje rešenja za ekološke probleme, borbu protiv širenja oružja za masovno uništenje, prevazilaženje kriza u različitim regionima sveta uključujući Bliski istok, severnokorejsko pitanje i druga pitanja. 

Putin je rekao i da se Grigorij Rodčenkov, glavni uzbunjivač u vezi sa dopingom na Olimpijskim igrama 2014, koji je u programu zaštite svedoka nakon što je prošle godine pobegao u SAD, nalazi "pod kontrolom" FBI i "američkih specijalnih službi", prenosi AP. 

Takođe je rekao da američke službe možda Rodčenkovu daju nekakve "supstance kako bi govorio ono što oni žele". 

Putin je dodao da je samo imenovanje Rodčenkova na čelo antidoping laboratorije u Moskvi pre svega "bila greška onih koji su to učinili". Rekao je i da zna ko je to učinio, ali nije ničije ime naveo niti je nagovestio da bi krivce trebalo kazniti. 

Rodčenkovo svedočenje je imalo ključnu ulogu u istrazi Međunarodnog olimpijskog komiteta koja je dovela do zahteva da se ruski atletičari takmiče pod neutralnom zastavom na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, navodi američka agencija.

2024 © - Vesti online