Petak 16.07.2010.
16:03
Tanjug

U Beogradu prikupljanje potpisa za održavanje Parade ponosa

Učesnici Parade ponosa, bar prema fotografiji, imaju nameru da se prošetaju Beogradom

Pavlović je na konferenciji za novinare izjavio da je cilj Gej-strejt alijanse da ovogodišnju Paradu ponosa potpisima podrži deset hiljada građana.

"Predstavnici većine političkih partija su, tokom pregovora sa Gej-strejt alijansom već dali podršku održavanju parade u glavnom gradu", rekao je Pavlović, i podsetio da je nedvosmislenu podršku dao i predsednik Srbije Boris Tadić.

Predsednik Centra za promociju kulture i nenasilja "Kvirija" Boban Stojanović izjavio je da se prava seksualnih manjina u demokratskim društvima realizuju nakon svih ostalih, i da bi Parada ponosa potvrdila da je u Srbiji došlo do značajnog pomaka u ostvarivanju prava malih grupa, kao i da Beograd ima duh metropole.

Predsedavajući amsterdamske "Parade ponosa" Frank van Dalen rekao je da je za održavanje te manifestacije u Beogradu neophodna dozvola gradskih vlasti i finansijska ulaganja, kao i saradnja sa policijskim snagama radi osiguranja bezbednosti svih učesnika, a važna je i podrška građana.

LGBT (lezbo-gej-bi-trans) aktivisti nisu na današnjoj konferenciji za novinare predložili datum i mesto održavanja Parade ponosa.

Parada ponosa trebalo je da bude održana u Beogradu 20. seprembra prošle godine, ali su organizatori odustali od skupa nakon što je policija saopštila da ne može da garantuje bezbednost učesnicima u centru grada i preporučila da se skup održi na Ušću.

2024 © - Vesti online