Četvrtak 14.12.2017.
11:06 >> 13:12h
Vestionline, Sputnjik

Putin: Ukrajinska vojska mogla bi da počini pokolj kao u Srebrenici

Tanjug/AP
Izlazim kao nezavisan kandidat, očekujem podršku: Vladimir Putin

- Što se tiče tragedije koja se tamo odigrava, treba uvek gledati šta je prvi izvor toga, a to je državni prevrat - smatra Putin. Ruske vojske nema na teritoriji Donbasa, dodao je on na velikoj godišnjoj konferenciji za medije, kojoj prisustvuje 1.640 novinara.

- Tamo su zaista formirane određene jedinica milicije koje su spremne da odbiju bilo kakve vojne akcije protiv Donbasa. Mi smatramo da to odgovara interesima ljudi koji žive na toj teritoriji, u protivnom, kijevski nacionalni bataljoni bi izvršili pokolj u Donbasu, kao u Srebrenici - rekao je Putin.

- Što se tiče misije mirovnjaka, Porošenko je govorio o neophodnosti da se naoružaju pripadnici OEBS i ja sam se odmah složio, ali OEBS je to odbio jer ne želi da daje oružje u ruke svojim saradnicima jer će tada odmah postati mete - dodao je on.

Rusija nije protiv toga da se SAD uključe u "normandijski format“.

Putin: Biću samostalni kandidat

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da će na predstojećim predsedničkim izborima učestvovati kao nezavisan kandidat, uz konstataciju da opozicija nema "snažnog kandidata" koji bi mu se suprotstavio.

Putin (65) je, na godišnjoj konferenciji za novinare, rekao da već ima predizborni program i da se nada podršci više od jedne političke partije.

Ruski politički sistem mora da bude konkurentan, rekao je Putin, ali i ocenio da opoziciji nedostaje snažan kandidat koji bi mu se suprotstavio.

Putin smatra da opozicija, uprkos tome što pravi "veliku buku", malo toga može da ponudi narodu, prenosi Rojters.

- Kada govorimo o opoziciji, važno je ne samo vikati na trgovima već i nešto predložiti - izjavio je Putin.

AP navodi da ankete pokazuju da Putin ima podršku 80 odsto glasača i da će glatko pobediti na izborima 18. marta sledeće godine.

Ruski predsednik odgovara na pitanja na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi za koju se akreditovalo rekordnih 1.640 predstavnika medija.

Odgovarajući na prvo pitanje, Putin je rekao da Rusija treba da gleda u budućnost, kao i da su glavna pitanja za njegovu zemlju razvoj infrastrukture, obrazovanje i zdravstvena zaštita.
Na ovoj "velikoj pres konferenciji", koju Putin drži u decembru da bi sumirao rezultate odlazeće godine, ne postoje ograničenja što se tiče tema, pa tako ruski predsednik odgovara na razna pitanja - od unutrašnjopolitičkih, preko spoljne politike, kao i ličnog života.

Prema najavama Dmitrija Peskova, ova konferencija za novinare će biti posebna.

"Vlada veliko interesovanje za konferenciju i ova će biti posebna. Sada kada je pri kraju njegov (Putinov) predsednički mandat, a znamo da će se kandidovati na sledećim izborima, konferencija će biti značajnija nego ona iz 2012. godine, kada je bio izabran za predsednika", rekao je Peskov, prenosi Tass.

Peskov je rekao da je Putin ceo jučerašnji dan, "od svitanja do sumraka", posvetio pripremama za konferenciju.

Peskov je naveo da postoji izvesno ograničenje trajanja konferencije, ali da je istovremeno njena dužina fleksibilna.

"Biće dovoljno vremena da konferencija za novinare bude prilično obuhvatna, kao što obično i jeste", rekao je Peskov u odgovoru na pitanje da li će konferencija biti vremenski ograničena.
Najduža Putinova konferencija za novinare trajala je četiri sata i 40 minuta, a održana je 2008., a najkraće 2001. - jedan sat i 33 minuta.

Počev od 2004. njegove godišnje konferencije za medije ne traju kraće od tri sata uzastopno. 
Inače, za ovogodišnju konferenciju ruskog predsednika akreditovan je rekordan broj novinara - 1.640 njih, a lista akreditovanih novinara dostupna je na sajtu Kremlja, javio je Tas s ranije.
Godine 2015, 1.390 novinara bilo je akreditovano za Putinovu konferenciju za medije, a 2016. godine - njih 1.350, podseća ruska agencija.

Putin ove konferencije drži od 2001. godine, a pauzu je imao u periodu između maja 2008. i maja 2012. kada je bio premijer.

2024 © - Vesti online