Sreda 13.12.2017.
20:10
J. Arsenović - Vesti

Potresno književno veče Momira Krsmanovića

V. Sekulić

Razlog tome je potresna tematika dokumentarističkih romana ovog pisca koji je veći deo svog života posvetio istraživanju i beleženju stravičnih stradanja Srba u Podrinju u Drugom svetskom ratu, kao i u ratovima 90-ih godina prošlog veka.

Njegova prva knjiga "Teče krvava Drina" iz 1981. godine bila je prvi zapis o zločinima koje su počinle ustaše zloglasnog Jure Francetića u podrinjskim selima na bosansko-hercegovačkoj strani. Knjiga je bila zabranjena jer, zarad proklamovanog bratstva i jedinstva se nije smelo govoriti o 6.000 ubijenih srpskih civila, žena, dece, staraca.

- O tome se nije smelo ne samo pisati i govoriti već ni šaputati, a novi naraštaji im neveruju. Ali se stradanja Srba nisu spominjala ne samo zbog bratstva i jedinstva već zato što ti zločini prevazilaze ljudsko poimanje - rekao je u emotivnom nastupu književne večeri akademik Matija Bećković.

Iako nije imao pomoći države niti moćne sponzore već samo svoju upornost i Srpsku pravoslavnu crkvu koja mu je omogućila da u manastirskim konacima nađe tišinu neophodnu za pisanje knjige Momira Krsmanovića našle su put do čitaoca i imale ukupno 106 izdanja.

Krsmanović je imao i lični motiv za ovo životno pregnuće, kao devetogodišnji dečak preživeo je ustaški pokolj "zaštićen" rasporenim telima svoje majke i šestogodišnjeg brata.

2019 © - Vesti online