Četvrtak 14.12.2017.
12:30
Vesti

"Prevrnula" Bangkok da pronađe sina

youtube.com/Beautiful Places To See
Jeftino i opasno idu zajedno: Puket

Kada se nešto loše desi, prva adresa na kojoj se mnogi obraćaju za pomoć jeste ambasada Australije u Bangkoku.

Godišnje se tamo javi preko 5.000 Ozija kako bi im pomogli da se vrate kući, pronađu ukradena dokumenta, dobiju finansijsku pomoć ili se jave porodici.

Čitateljka "Vesti", gospođa Sonja Ćuk iz melburnskog Blekburn Norta, besomučno je zvala ambasadu Australije na Tajlandu, policiju, ambasadu Srbije u Kanberi, kako bi saznala šta se dogodilo sa njenim sinom, 36-godišnjim Sašom.

Obavezno osiguranje

Godišnje na Tajland putuje gotovo pola miliona Ozija, i četvrta su po grupaciji nacija koja posećuje tu zemlju posle Novozelanđana, Amerikanaca i Engleza. Turističke organizacije izričito preporučuju uplate turističkih osiguranja pre putovanja na Tajland gde lečenje može da dostigne i sume od više hiljada dolara.

Krajem novembra on je sa trojicom drugova iz Melburna otputovao na ostrvo Puket i trebalo je da se avionom vrati prošle srede.

- Pomislila sam da je zbog nevremena koje je pogodilo Melburn let otkazan. Međutim, njegova tri druga su se vratila bez Saše. Niko od njih trojice nije hteo da mi kaže razlog zbog kojeg se nije vratio, niti gde se nalazi - kaže nam potresena Sonja.

Gotovo očajnički je okretala telefonske brojeve, i više nije znala šta da radi. U ambasadi i policiji, kako kaže, nisu imali nikakvih informacija.

- Saša je otputovao iz Melburna 22. novembra, a trebalo je da se vrati 5. novembra. Zbog nevremena let je pomeren na 7. novembar, ali ni tada nije došao. Od petka do nedelje ujutro ni oka nisam sklopila. Kao svaka majka brinula sam šta se događa. Dok sam živela u Makedoniji, jedan sin mi je poginuo u saobraćajnoj nesreći i uplašila sam se da ne izgubim još jedno dete - kaže u suzama Sonja Ćuk.

Ljuta na drugove

- Ljuta sam na drugove sa kojima je išao na Tajland. Jedan mi govori jedno, drugi drugo, a treći samo ćuti i neće ništa da kaže. Saša je sa sobom poneo 3.000 dolara i onda ostao bez prebijene pare. Šta se desilo, ne znam - kaže majka.

U potragu se uključila cela porodica, a na kraju im je pomogla Sašina doktorka koja je uspela da sazna da je "opljačkan, bez novca i ličnih dokumenata" i da je u Puketu.

- Sve je saznala, pronašla je i broj telefona od aerodroma gde se nalazio. Čuli smo se sa Sašom. Spavao je na klupi, jer nije imao dokumenta i para. Stvarno ne znam kako je to moguće, jer je imao uplaćeno turističko osiguranje - pita se njegova majka.

Od sina nije mnogo saznala, samo da je imao jako loše iskustvo sa drugovima sa kojima je putovao na odmor i da su ga oni, navodno, ostavili na Tajlandu bez novca.

- Ostao je i bez stvari, pasoša, svega..

Sonjina kćerka Sofka otputovala je u nedelju popodne da se sretne sa bratom, a sa sobom je ponela dokumenta, kako bi tamo dobio privremeni pasoš kojim bi mogao da se vrati u Australiju.

Očekuju svaki dan da bi trebalo da se vrati.

- Prošla sam kroz jedno stresno iskustvo kao roditelj. Imam ugrađen pejsmejker. Kakvo je to vreme došlo kad ne smeš ni sa kim nigde da putuješ. Misliš da ti je neko prijatelj, a onda vidiš šta može da ti se dogodi. Samo da čujem da je Sofka stigla i da se videla sa Sašom, odmah će mi biti lakše - dodaje naša sagovornica.

Žika Marković
Majka "nestalog": Sonja Ćuk

Pomaže nevoljnike u otadžbini

Sonju Ćuk naši zemljaci u Melburnu poznaju kao prodavačicu cveća po zabavama u srpskoj zajednici.

Novcem, kako kaže, pomaže ljude u nevolji. Redovno odnosi u otadžbinu pakete odeće i hrane i deli ih invalidima, bolesnim i starima.

- Imala sam veoma loš život. Gajila sam svoju decu bez struje uz fenjer koji smo samo imali. Tata mi je bio rodom iz Like, a majka iz Sjenice. Od osme godine sam živela u Makedoniji, prošla sam kroz nesrećan brak u Bitolju. Tamo mi je poginuo sin kada je imao osam godina, pregazio ga je autobus kada se vraćao kući iz škole. Zbog tragedije sam odlučila da živim u Australiji. Sve ovo me je podsetilo na to teško vreme - kaže Sonja.

Savet mladima

Sonjin savet mladima koji se spremaju za put u inostranstvo jeste da obavezno povedu računa sa kim kreću na put, da budu u stalnom kontaktu sa porodicom i obaveštavaju ih o svemu šta se događa i da imaju uplaćeno turističko osiguranje.
To je, inače, i savet Ministarstva inostranih poslova Australije, koje putnicima na Tajland savetuje i da budu obazrivi od prevaranata koji vrebaju turiste, pa tako neretko ostaju bez novca i dokumenata.

2024 © - Vesti online