Sreda 13.12.2017.
12:38
aljazeera.net

Početak kraja američko-izraelskog projekta

Tanjug/AP
Palestinci pale Trampove slike

Amerika gazi svet bez granica

Američki predsednik Donald Tramp i njegovi saveznici nisu svesni da pristrasna odluka o Jerusalimu, inače podstaknuta očitom arapskom slabošću, nosi sa sobom privid pobede nad voljom i dostojanstvom muslimanske zajednice i da će upravo ova odluka predstavljati početak kraja američko-izraelskog projekta u celom regionu, sazdanog na ponižavanju, dominaciji, nepravdi, zlu i krvoproliću.

Cena koju je trebalo platiti bila je uvek previsoka u očima ranijih predsednika, ali, Tramp ima abnormalne ideje i beskrajne ambicije, bez moralne, humanitarne i pravne dimenzije u pogledu na svet i političkim stavovima. Sve se to dešava u kontekstu u kojem su evropske države potkresanih krila i nesposobne suprotstaviti se razuzdanoj ulozi Amerike, koja gazi svet bez skrupula i granica.

Trampova odluka zasniva se na potpunoj predaji Saudijske Arabije, a što se pokazalo kroz stotine milijardi koje su bespotrebno otišle u američki budžet nakon Trumpove posete toj državi pre nekoliko meseci. To potvrđuju i opasno srljanje Saudijske Arabije prema normalizaciji odnosa sa Izraelom, kao i visoki stepen prilagođavanja Kraljevine američkim smernicama i politikama u regionu.

U ovako degradiranom okruženju, ispunjenom porazima, Tramp nije osećao ni najmanju nelagodu ili problem da donese rasističku odluku o Jerusalimu. Njegova je drskost bila tolika da se telefonski čuo s mnogim predsednicima arapskih i drugih država u svetu kako bi im preneo svoju odluku o Jerusalimu, bez trunke stida ili kolebanja.

Nema sumnje da je Trampova odluka saterala palestinske vlasti u ćošak i dovela ih u nezgodan položaj, čime im je oduzeta sposobnost manevrisanja, koja im je, inače, i nedostajala u političkom smislu tokom proteklog perioda. Palestinske vlasti danas su prisiljene da donose izuzetno teške odluke kako bi parirale opasnosti koju donosi američka odluka, piše Al Džazira.

2024 © - Vesti online