Sreda 13.12.2017.
18:11
B. Božin - Vesti

Opština objavila rat Monsantu

youtube.com/Journeyman Pictures
Građani zabrinuti zbog moćnog giganta

Da li je Šmit time učinio uslugu Monsantu, pod znakom je pitanja, piše nemački "Tac".

Naime, opština Artland kod Osnabrika je nedavno proglasila zonu oslobođenu od glifosata.

Gradonačelnik Peter Pope (SPD) kaže da je opštinsko veće bilo dugo podeljeno po pitanju glifosata.

"Ali, tada je došla stvar sa Šmitom. Ona je dala konačni podsticaj da se ova hemikalija kod nas zabrani. Mnogi su rekli: Kako, molim? Ne sa nama!"

Odluka je pala 7. decembra, a ona podrazumeva da na 32 hektara njiva i 27 hektara zelenih površina koje opština daje pod najam neće biti primenjivan glifosat.

Za zabranu je glasalo 25 članova veća, protiv osam, a dvoje je bilo uzdržanih. Inicijatori zabrane su bili Zeleni, koji su zadovoljni da je stvar koju su započeli još u februaru prošle godine konačno okončana.

Polovična zabrana

Cele u Donjoj Saksoniji slično postupa već dve decenije, osim kod sportskih terena. Bremerhafen kod Bremena od 2012.godine ne koristi glifosat, ali se pesticidi i dalje primenjuju protiv lisnih vaši i gljivičnih oboljenja. U Zalzgiteru (Donja Saksonija) takođe od 2012. godine važi zabrana pesticida, a u Volfzburgu od 2015. godine.

Šef frakcije Andreas Heneman je ispričao kako su uveravani da glifosat "ima smisla i da je bezazlen".

- Ni reči o sumnji da je kancerogen. Ni reči o tome da dospeva u izvorne vode - rekao je ovaj političar, koji želi da primer Artlanda bude signal drugima da isto urade.

Nova pravila se odnose na 15 poljoprivrednika, koji nisu baš najsrećniji i koji su pokušali da pruže otpor.

Međutim, stvari su jasne: novih ugovora o zakupu zemlje neće biti ukoliko nema zabrane glifosata.

Prema podacima BUND-a, 90 gradova i opština širom Nemačke se odreklo glifosata i drugih pesticida u obradi zelenih površina. Ekernferde (Šlezvig-Holštajn) je već 25 godina oslobođen pesticida. Izuzetak je uzgoj kultura u stakleniku.


 

2024 © - Vesti online