Sreda 13.12.2017.
10:33
www.dw.com

Dojče vele: Šta je Trampu sve ovo trebalo?

EPA/Chris Kleponis
Predsednik SAD Donald Tramp

Čak i američki Jevreji protiv

Sve je veći i šareniji hor kritičara odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i da tamo premesti ambasadu iz Tel Aviva. Glavni partneri poput Nemačke, Francuske i Britanije kritikuju odluku, arapski svet - tu su suniti i šiitski Iran složni - govori o sahranjivanju mirovnog procesa.

Nije bolje ni u samoj Americi: pojedini mediji podsećaju na ankete prema kojima je između 70 i 80 odsto pripadnika velike i uticajne jevrejske zajednice u SAD protiv priznanja Jerusalima u ovom trenutku. Njujork tajms je pitao jedanaest bivših američkih ambasadora u Izraelu - koje su postavljale i demokratske i republikanske administracije - i devetoro se izjasnilo protiv Trampove odluke.

Pitanje je zato logično: zašto bi Trampova administracija prekršila decenijski tabu kada, na prvi pogled, time nema šta da dobije osim oštrih kritika i sukoba na Bliskom istoku?

Za domaću publiku

- Vrlo je jednostavno - to je potez usmeren na njegovu evanđelističko-hrišćansku bazu birača - kaže Martin Indajk, bivši specijalni izaslanik SAD za izraelsko-palestinske odnose i bivši ambasador u Izraelu.

Stiven Špigel, direktor Centra za razvoj Bliskog istoka pri univerzitetu UCLA, saglasan je sa tom ocenom. Dodaje da je ovo za Trampa bio relativno lak način da zadovolji konzervativne hrišćane i Jevreje koji spadaju u njegove birače. Uostalom, priznanje Jerusalima je obećavao i u kampanji. Dok mu je na drugim poljima uglavnom potrebna podrška Kongresa - a nje uglavnom nema uprkos republikanskoj većini u oba doma - ovde je mogao da dela sam.

Ali, Špigel se osvrće na još jedan mogući razlog koji po sebi nije sulud: potrebno je bilo, naime, prodrmati stvari, radikalno promeniti višedecenijski pristup SAD problemu s obzirom da on do sada nije doveo do ozbiljnih mirovnih pregovora, a kamoli rešenja.

Kraj ugleda na Bliskom istoku

Stiven Špigel smatra da je ovim torpediran relativni ugled koji je Tramp uživao na Bliskom istoku čime su i SAD jedno vreme bile shvaćene kao najozbiljniji posrednik u pregovorima.

- Obamu na Bliskom istoku generalno nisu voleli pa je Tramp od toga profitirao. Tamo nije dobijao niske ocene za svoju politiku kao u drugim delovima sveta. Ovime je i to pokvario - kaže on.

2024 © - Vesti online