Utorak 12.12.2017.
21:54
b92.net, Vestionline

"Kontrolor nema pravo da legitimiše putnika"

A. Čukić
Kontrolori krše prava i zakone svaki dan... i nikom ništa

- Ispostavilo se da su građani u većini u pravu - kaže ombudsman Zoran Pašalić.

U prevozu propise svakodnevno krše građani, koji se švercuju, ali i kontrolori kada od njih zahtevaju ličnu kartu, što je ne samo protivzakonito nego je i protivustavno. 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da kontrolor u javnom gradskom prevozu nema pravo da legitimiše putnika. 

- Ako putnik nema kartu, ponudiće mu da kupi posebnu kartu, ako on to ne želi, onda mu traži identitet, odnosno da kaže ime, prezime, jedinstveni matični broj i adresu. Ako posumnja da lice koje nema kartu nije to lice, onda mora tražiti asistenciju komunalne policije ili policije - kaže Pašalić.

Iako je praksa da kontrolori legitimišu građane u prevozu, naočigled svih, postala gotovo pravilo koje traje godinama, zaštitnik građana smatra da situacija još nije toliko uznemirujuća da bi preduzimao ozbiljnije mere od razgovora sa čelnicima javnog gradskog prevoza. 

- Ako mi utvrdimo da je potrebno da konkretnim uputstvima koji idu u pisanoj i zvaničnoj formi, mi ćemo to uraditi - rekao je Pašalić. 

Na pitanje da li misli da je potrebno, odgovorio je da prema broju pritužbi to ne može da kaže. 

Ipak, zaštitnik građana po zakonu može da postupi i po sopstvenom saznanju kada oceni da neki organ uprave povređuje ljudska prava i slobode.

2024 © - Vesti online