Utorak 12.12.2017.
20:02
blic.rs, Vestionline

On je baltički Džejms Bond, a Putin je njegov arhineprijatelj

commons.wikimedia.org/Ave Maria Mõistlik
Estonski poslanik: Erik Niles Kros

Kremlj želi da ga uhapsi i optužio ga je da je mozak operacije otmice teretnog broda koji je 2009. godine nestao u Baltičkom moru, za koji Zapad sumnja da je prenosio oružje.

Čitava priča oko nestanka, a zatim i pronalaska tog broda je nejasna, ali je Kremlj insistirao da je Kros kriv i zahtevao od Interpola da raspiše crvenu poternicu za njim, pa se on neko vreme i nalazio na listi najtraženijih.

Sjedinjene Američke Države su mu zabranile ulazak u zemlju, osim u slučaju zvaničnih diplomatskih poslova, a razlog za to nikada nije saopšten.

Kros i njegovi prijatelji kažu da je ta zabrana "misteriozna" i "neopravdana".

Ipak, u svojoj zemlji je cenjen i smatran za velikog patriotu.

Niko - a Kros najmanje od svih - ne negira da se on zbog posla "kretao u senkama" i često operisao na ivici zakona.

- Njegova pozadina je zaista kontroverzna. On je često blizu granica, a ponekad ih prelazi - rekao je Urmas Paet, estonski član Evropskog parlamenta, koji je kao i Kros, član Stranke za liberalnu reformu.

Istorija porodice Kros

Služenje Estoniji i borba protiv Rusije je Krosu u genima.

Njegov deda Jan Kros je bio član gradske vlade u Talinu pre Drugog svetskog rata, koga su uhapsile ruske snage pod optužbom da je nacistički kolaboracionista i ubile ga 1946. u zatvoru.

Njegov otac, koji se takođe zvao Jan, bio je zatvorenik u gulagu u severnoj Rusiji osam godina zbog "antisovjetskih aktivnosti", pre nego što je postao jedan od najpoznatijih estonskih pisaca.

Erik Kros je tako još na studijama bio aktivista za nezavisnost Estonije od SSSR. Sa univerziteta je 1991. godine direktno dobio posao u vladi kada je država postala nezavisna.

Bio je diplomata u Londonu i Vašingtonu, predvodio je estonske obaveštajne službe i služio kao savetnik za nacionalnu bezbednost nekadašnjem predsedniku Lenartu Meriju.

Bio je u Iraku nakon američkie invazije i svrgavanja Sadama Huseina i pomagao vladi da ponovo uspostavi ministartsvo odbrane i obaveštajne službe.

U Gruziji je za vreme njenog kratkog sukoba sa Rusijom 2008. godine pomagao Gruzincima u borbi protiv ruske propagande.

On je bio i član delegacije koja je 1994. godine ubedila Borisa Jeljcina da izvuče ruske trupe iz Estonije, nakon više od pola veka okupacije.

Međutim, on je upozoravao još tada da bi Rusi mogli da se vrate.

Erik Niles Kros sada ima i poruke za NATO i za Vladimira Putina, koje baš i nisu u diplomatskom tonu.

On je optužio Putina da vrši invaziju na suverene države, a za Zapad je rekao da je "mekan".

- Snažan odgovor Zapada bi bio ovakav: Istog trenutka kada prvi vojnici stignu, pozvao bih Putina i rekao "Imaš 24 sata da odeš odavde, moja šesta flota je na putu. Uzmi svoju flotu i odj*** odavde. Isprašićemo ti gu**cu" - rekao je Kros.

On smatra da Putin stalno pomera granice i da uspeva da se izvuče.

- Izvukao se sa onim što je uradio u Gruziji. Njegova matematika je jednostavna, on misli da može to da uradi i sa Krimom i sa istočnom Ukrajinom - rekao je on.

Kros smatra da Zapad potcenjuje Putina i da nema pravi plan za rešavanje problema sa njegovom agresijom.

Kako je rekao, jedina dobra stvar u tome je što su NATO države poslale trupe da vežbaju na Baltiku.

2024 © - Vesti online