Sreda 13.12.2017.
00:55
J. Arsenović - Vesti

TV hipnoza siromašnog naroda

M. Karović
I odlazak na izložbe je postao luksuz

Da li je ovako mala potreba da se slobodno vreme popuni nekim kulturnim sadržajem posledica odsustva interesovanja ili nemanja novca?

Kultura je u Srbiji, nažalost, postala luksuz. Krpeći kraj sa krajem građani pretežno časove odmora provode prikovani uz male ekrane, odakle im se sa nacionalnih frekvencija privatnih televizija nude prizemni rijalitiji u 24-časovnom trajanju i slatkorečivi i isprazni programi zabavnog karaktera.

- Naš javni život je rijalitizovan do te mere da je prostaštvo potpuno zavladalo ne samo na ekranima, nego i u svakodnevnom životu. Svakodnevica nam je izbezumljena i obesmišljena, kao da živimo u jednom rijalitiju. Time što ljude zaglupljujete, vi ih faktički hipnotišete i oduzimate mogućnost zdravorazumskog sagledavanja suštinskih stvari u životu - komentariše ovu neveselu statistiku poznati pisac Dragan Velikić.

U pozorište ide isti krug ljudi

Istraživanje, rađeno na nacionalno reprezentativnom uzorku za internet populaciju od 1.050 ispitanika, pokazalo je da čak 36 odsto građana u bioskope i u pozorište odlazi jednom u nekoliko meseci. Svaki peti ispitanik rekao je da uopšte ne gleda filmove na velikom platnu niti posećuje Talijin hram, dok svega 3,4 odsto ljudi u ovoj vrsti zabave uživa tri i više puta mesečno.

M. Stanković
Dragan Velikić

Kada se ljudima ponudi kulturni sadržaj po pristupačnoj ceni i uz dobru medijsku najavu, onda se dešavaju slike poput nedavno one kada se otvarao Muzej savremene umetnosti. Nakon decenijske rekonstrukcije jedan od dva najznačajnija srpska muzeja u prvoj sedmici rada otvorio je besplatno vrata svim zainteresovanim.

Da li je potrebno reći da je gužva bila takva kao da je reč o deljenju besplatnih vaučera za zimnicu. Slično je bilo i pre dve godine kada je Jugoslovensko dramsko pozorište jedan mesec prodavalo karte za simboličnih 100 i 200 dinara!

Redovi su počinjali u ranim jutarnjim časovima i protezali su se daleko niz glavnu prestoničku ulicu, gde se nalazi pozorište.

U Skupštini Srbije trenutno se vodi rasprava o budžetu za narednu godinu. Za kulturu i informisanje predviđeno je povećanje za oko 348 miliona, odnosno 13,3 milijarde dinara u odnosu na prošlu godinu. To je, nažalost, još procentualno najmanji iznos koji jedna evropska država izdvaja za kulturu.

Kada čoveku ukinete kulturu, on postaje laka meta, uveren je Dragan Velikić.
- Samo kultura stiče samosvet i jača ličnost. Ova vlast i počiva na tome što kulturi ne daje šansu, jer kada bi to učinila, odsekla bi granu na kojoj sedi - kaže poznati pisac.

2024 © - Vesti online