Petak 16.07.2010.
08:16
Srna

Najezda zmija u RS

"Ovo je nenormalno vreme, koje pogoduje razmnožavanju i pojavi velikog broja gmizavaca, koji posle obilnih kiša izlaze napolje u potrazi za hranom, pa se tako više susreću i s ljudima i životinjama. Do sada smo uklonili oko stotinu različih vrsta zmija koje nisu bile otrovnice", rekao je za "Fokus" direktor "Eko bela" Vladimir Šušnjar.

Šušnjar je naglasio da mnogi građani Srpske nailaze na zmije, miševe i krtice u podrumima, šahtovima, kućama, odnosno na mestima na kojim se nikad do sada nisu pojavljivali.

On je preporučio građanima da svoje okućnice i dvorišta drže čisto i uredno, da kose zelene površine i uništavaju šiblja, jer je to dobra prevencija protiv pojave i razmnožavanja gmizavaca, ali je neophodna i redovna deratizacija objekata, jer bi se na taj način mogao smanjiti i broj glodara.

Iz banjalučkog Doma zdravlja apeluju na građane da se, ukoliko ih ujede zmija, što pre jave u najbližu zdravstvenu ustanovu.

"Raspolažemo dovoljnim količinama seruma protiv zmijskog otrova, tako da građani treba bez straha što pre da se jave lekaru", rekla je portparol Doma zdravlja Dušica Stanković, dodavši da u toku ove godine nisu imali pacijenata sa ujedima zmije.

2024 © - Vesti online