Utorak 12.12.2017.
10:59
Vestionline, RTCG

Vašington priznao crnogorski jezik, međunarodni kod biće CNR

pixabay.com
Crnogorski jezik priznat

Bogić Rakočević ističe da je Vašington ne samo priznao postojanje crnogorskog jezika, nego i potvrdio da on nije varijanta srpskog jezika, kako je do skoro isticano.

- Ovo je zaista lepa vest za nas. Ujedinjeni savetodavni komitet za kodifikaciju jezika, sa sedištem u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, odobrio je zahtev biblioteke za definisanjem koda za crnogorski jezik. Oznaka za crnogorski jezik biće CNR, naziv na engleskom 'montenegrian', na francuskom "montenegrin", a u originalu "crnogorski jezik" - rekao je Rakočević, prenosi Cetinjski list.

Prema njegovim rečima, ISO 639 tablice biće ažurirane u nedeljama koje slede.

- Ovo je naročito važno za sistem kodiranja i katalogizacije knjiga - istakao je Rakočević.

Ovo je, prema rečima nekadašnje direktorke Nacionalne biblioteke "Đurđe Crnojević" Jelene Đurović, značajna vest za akademsku zajednicu, te crnogorsku kulturu uopšte.

- Nacionalna biblioteka je sprovodila skoro deset godina opsežne aktivnosti na dobijanju ovog koda. Ovo je veoma važno za međunarodnu razmenu bibliografskih informacija. Isplatilo se naše strpljenje, upornost i čvrsto uverenje da ćemo dobiti međunarodni kod za naš jezik - istakla je Đurovićeva.

Prvi pisani zahtev za dodelu međunarodnog koda biblioteka je uputila Tehničkom komitetu ISO 639 u julu 2008. godine, a kompletnu dokumentaciju prosledila u Vašington u septembru 2015. godine.

Zahtev je, nakon brojnih procedura, odobren tek u petak, 8. decembra 2017. godine.

2024 © - Vesti online