Utorak 12.12.2017.
08:09
Vestionline

Putin o priznanju Jerusalima: Tramp provocira sukob

EPA/Khaled Elfiqi
Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi podržao je stavove ruskog kolege Putina

Egipat podržava Putina

Putin je tu ocenu izrekao u Kairu, gde se sastao s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem koji je sinoć primio i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Desetine hiljada pristalica libanskog ekstremističkog Hezbolaha, saveznika Irana i neprijatelja jevrejske države, juče su u marširu u južnom delu Bejruta izrazile podršku Palestincima, noseći transparente "Jerusalim je naš". 

U Teheranu je nekoliko stotina ljudi palilo slike Trampa i zastave SAD i Izraela. Na palestinskim teritorijama su desetine mladih palile automobilske gume i bacale kamenice na izraelske vojnike. Vojnici su ih rasterivali suzavcem gumenim mecima i s vremena na vreme bojevom municijom. 

Prošlonedeljna odluka Trampa da SAD smatraju Jerusalim glavnim gradom Izraela, prekinula je decenije spoljne politike SAD i izazvala svakodnevne proteste u muslimanskom svetu i sukobe na palestinskim teritorijama, kao i gotovo jedinstvenu osudu međunarodne zajednice koja strahuje od posledica.

Tramp svađa Tursku sa Izraelom

Trampova odluka je donela i ponovno zahlađenje odnosa Izraela i Turske čiji će predsednik u sredu biti domaćin hitnog sastanka Organizacije islamske saradnje. Redžep Tajip Edogan je ponovo kritikovao Izrael, rekavši da ta zemlja "neće biti u stanju da opere ruke od krvi" i da su priznanjem Jerusalima SAD postale sučesnice krvoprolića. 

Od osnivanja Izraela 1948. godine međunarodna zajednica se uzdržavala od priznanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela. EU smatra da se o statusu tog grada mora pregovarati. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu međutim misli drugačije i on je juče u Briselu rekao da bi EU trebalo da sledi Trampa i prizna Jerusalim samo kao izraelski.

Palestinci čine jednu trećinu od oko 880.000 stanovnika Jerusalima i većina ih živi u istočnom Jeruslimu koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i kasnije anektirao što međunarodna zajednica nije priznala. Palestinci žele da u tom delu Jerusalima proglase glavni grad svoje buduće države.

2019 © - Vesti online