Ponedeljak 11.12.2017.
22:34
Vestionline

Preminula žena zaražena HIV-om putem transfuzije krvi

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) dr Vladimir Petrović kaže da je ona umrlla "od posledica težine osnovne bolesti, iako su preduzete sve savremene mere lečenja". Petrović je naveo da je ovo prvi slučaj transfuzije krvi zaražene HIV virusom na području Vojvodine još od 1985. godine, kada su i registrovani prvi slučajevi takve infekcije u severnoj pokrajini. 

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine objavili su da je epidemiološka služba tog instituta u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, odmah po saznanju o dobrovoljnom davaocu krvi koji je HIV pozitivan, sprovela sva neophodna epidemiološka ispitivanja slučaja i preduzela sve neophodne mere za sprečavanja daljeg širenja infekcije. 

Iz IZJZV-a takođe navode da niko nije napravio propust u zdravstvenoj službi, nego je krivac takozvani "period prozora", koji predstavlja period koji traje od šeste nedelje do šestog meseca, a u proseku oko dva meseca, od trenutka infekcije, "u kom je nemoguće utvrditi da li je davalac krvi zaražen HIV-om". 

Kako navode, prilikom narednog dobrovoljnog davanja krvi utvrđeno da je isti dobrovoljni davalac reaktivan na HIV i odmah je isključen iz daljeg davalaštva, te da je od pacijentkinje koja je primila njegovu krv iz prethodnog davanja uzet uzorak krvi i rezultat je bio reaktivan na HIV. 

"Pacijentkinja je nedugo potom, nažalost, preminula od posledica težine osnovne bolesti, iako su preduzete sve savremene mere lečenja", navode iz IZJZV-a. 

IZJZV je uputio poziv svima da se u što većem broju testiraju na krvnoprenosive viruse u regionalnim zavodima, domovima zdravlja i privatnim laboratorijama, a ne u ustanovama za transfuziju krvi. 

Prema preliminarnim podacima IZJZV-a, u 2017. godini na teritoriji Pokrajine prijavljen je 51 slučaj HIV infekcije, s tim što je kod 41 osobe infekcija novootkrivena, dok je 10 osoba bilo inficirano ranije, ali su slučajevi prijavljeni u ovoj godini.

2024 © - Vesti online