Ponedeljak 11.12.2017.
22:02
Vestionline

Naučnici otkrili crnu rupu koja krije tajne o nastanku svemira

spacewallpapershd.com
Foto: Ilustracija

Supermasivna crna rupa udaljena čak 13,1 milijardu svetlosnih godina milijardu je puta veća od našeg Sunca. Međutim, ono što je najbitnije od svega, jeste da se radi o aktivnom kosmičkom fenomenu. Supermasivna crna rupa je kvazar okružen aurom supersvetlom energijom nabijenog diska koji je sastavljen od gasova i prašine, piše The Verge. 

Njegovo otkriće moglo bi naučnicima da pomogne da saznaju više o stanju svemira pre trinaest miliona godina. S obzirom na to da se supermasivna crna rupa o kojoj pričamo nalazi 13,1 milijardu svetlosnih godina udaljenosti od Zemlje, to znači da je svetlost koju snimamo do nas putovala 13,1 milijardu godina. 

Prema procenama astronoma, Veliki prasak se dogodio pre 13,8 milijardi godina, što znači da prizor kojem svedočimo na snimku prikazuje rane slike svemira. Konkretno - gledajući tu crnu rupu mi gledamo svemir dok je bio star jedva 690 miliona godina. 

Naučnici trenutno nisu sigurni kada su prve zvezde tačno nastale, ali proučavanje gasova koji okružuju ovaj kvazar može da otkrije mnogo toga o svemiru koji je postojao neposredno nakon Velikog praska.

2024 © - Vesti online